Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2024,
14.49

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

eko certifikat Evropski parlament okolje poslanci Evropska unija

Sreda, 17. 1. 2024, 14.49

3 mesece, 1 teden

Sprejeta direktiva o prepovedi zelenega zavajanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Eko certifikat | Skladno z direktivo bodo po novem dovoljeni izključno znaki trajnosti, ki temeljijo na odobrenih shemah certificiranja ali jih vzpostavijo javni organi. | Foto Shutterstock

Skladno z direktivo bodo po novem dovoljeni izključno znaki trajnosti, ki temeljijo na odobrenih shemah certificiranja ali jih vzpostavijo javni organi.

Foto: Shutterstock

Evropski poslanci so sprejeli direktivo o prepovedi zelenega zavajanja in zavajajočih informacij o izdelkih. Direktiva med drugim prepoveduje splošne okoljske trditve in druge zavajajoče informacije o izdelkih. Z novimi pravili želi Bruselj zagotoviti jasnejše in bolj zaupanja vredno označevanje izdelkov, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Direktivo je na današnjem glasovanju podprlo 593 evropskih poslancev, 21 jih je bilo proti, 14 pa se jih je glasovanja vzdržalo.

"Cilj novih pravil je predvsem zagotoviti jasnejše in bolj zaupanja vredno označevanje izdelkov, ki ga bomo dosegli s prepovedjo splošnih okoljskih trditev, kot so 'okolju prijazno', 'naravno', 'biološko razgradljivo', 'podnebno nevtralno' ali 'ekološko', če za to ni dokazov," so v sporočilu za javnost zapisali v Evropskem parlamentu.

Direktiva bo prepovedala tudi trditve, da ima izdelek zaradi shem za izravnavo emisij ogljika nevtralen, zmanjšan ali pozitiven vpliv na okolje.

Na trgu trenutno vlada zmeda

Skladno z direktivo bodo po novem dovoljeni izključno znaki trajnosti, ki temeljijo na odobrenih shemah certificiranja ali jih vzpostavijo javni organi. Na trgu trenutno namreč vlada zmeda zaradi njihove vse širše uporabe brez primerjalnih podatkov, so poudarili.

Še en pomemben cilj nove direktive je, da se morajo proizvajalci in potrošniki bolj osredotočiti na trajnost blaga. V prihodnje bodo morale biti informacije o garanciji vidnejše, uvedena pa bo tudi nova oznaka, ki bo izpostavila blago s podaljšano garancijsko dobo.

Kot so še pojasnili, bodo z novo direktivo prepovedani tudi neutemeljene navedbe glede trajnosti (npr. trditve, da bo pralni stroj zdržal pet tisoč ciklov pranja, če to v normalnih pogojih ne drži), pozivi k zamenjavi potrošnega materiala prej, kot je to nujno potrebno (pogosto v primeru črnila za tiskalnik), in predstavljanje blaga kot popravljivega, kadar to ni.

Direktivo mora zdaj odobriti še Svet EU, nato pa bo objavljena v uradnem listu EU. Države članice jo bodo morale prenesti v nacionalno zakonodajo v roku 24 mesecev, so še navedli v Evropskem parlamentu.

pobudniki zakona o varstvu okolja
Novice "Tu ne gre za politiko, gre za zdravje. Poslanci, podprite zakon!" #video
Viktor Orban
Novice Peticijo o zaostritvi postopka proti Madžarski podpisalo 120 poslancev
Ustanovitev društva Platforma Sodelovanja. Anže Logar Eva Irgl Romana Jordan
Novice Logar se je odločil: Ne gremo na evropske volitve
Ne spreglejte