SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropski poslanci: Biti za solidarnost in proti kvotam za migrante ne gre

4

termometer

 | Foto:
Evropski poslanci so pozdravili predlog evropske agende o migracijah, ki ga je pripravila Evropska komisija. Ta med drugim predvideva kvote za razporeditev prebežnikov po državah članicah EU.

Predlog nove migracijske politike temelji na štirih stebrih: - skupni azilni politiki, - boju proti tihotapcem ljudi, - krepitvi iskanja in reševanja v Sredozemlju ter - spodbujanju zakonitih migracij visokokvalificirane sile.

Na plenarnem zasedanju evropskega parlamenta je veliko pozornosti vzbudil predvsem politično sporen predlog komisije za uvedbo kvot za razporeditev prebežnikov po EU, proti kateremu se je že izreklo več držav, med drugim Velika Britanija, Francija, Španija, Poljska, Madžarska.

"Vsi, ki res potrebujejo zavetje, ga morajo v Evropi tudi dobiti" Njim so poslanci sporočili, da biti za solidarnost in proti kvotam ni mogoče. Kot je poudaril podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, gre pri predlagani agendi za to, da "spremenimo besede v dejanja". Kritikom kvot je sporočil, da je nesprejemljivo istočasno govoriti, da želiš preprečiti umiranje v Sredozemlju, a da rešenih migrantov nočeš v svoji državi.

Timmermans je sicer še priznal, da so zahteve mnogih po zavračanju ljudi, ki upravičeno prosijo za zaščito v EU, tudi posledica dejstva, da države niso bile uspešne pri vračanju tistih, ki nimajo pravice ostati. "Vsi, ki res potrebujejo zavetje, ga morajo v Evropi tudi dobiti, vse tiste, ki prihajajo neupravičeno, pa je treba čim prej vrniti," je poudaril.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin