SiolNET. Novice Svet
2,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropski parlament kritičen do diskriminacije skupnosti LGBTI na Poljskem

2,16

termometer

LGBT |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Evropski parlament je kritičen do diskriminacije oseb LGBTI in kršenja njihovih temeljnih pravic na Poljskem. V resoluciji, ki jo je ta teden v Strasbourgu podprla velika večina evroposlancev, je tudi obsodil razglasitev območij brez ideologije LGBTI na Poljskem ter pozval Evropsko komisijo, naj obsodi tako diskriminacijo.

Nejc Skubic Sportal Agonija Slovenca, ki služi milijone v Turčiji, se nadaljuje

Od začetka letošnjega leta je več deset občin, okrožij in regij na jugovzhodu Poljske razglasilo območja brez ideologije LGBTI. Lokalne oblasti so sprejele neobvezujoče dokumente, v katerih obljubljajo, da ne bodo sprejemale ukrepov za spodbujanje strpnosti do oseb LGBTI in ne bodo zagotavljale finančne pomoči nevladnim organizacijam, ki spodbujajo enakopravnost vseh, ne glede na njihovo spolno usmerjenost ali identiteto.

Doživljajo ustrahovanje in nadlegovanje

Evropski parlament v resoluciji, ki jo je v sredo podprlo 463 poslancev, 107 jih je bilo proti, 105 pa vzdržanih, poziva poljske oblasti, naj tovrstno ravnanje obsodijo ter umaknejo vse resolucije lokalnih oblasti, ki ogrožajo pravice skupnosti LGBTI.

LGBT | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Evropski poslanci tudi poudarjajo, da evropskih sredstev ne bi smeli uporabljati za diskriminacijo. Evropsko komisijo pa pozivajo k nadzoru uporabe vseh evropskih sredstev.

Parlament še obžaluje, da osebe LGBTI doživljajo ustrahovanje in nadlegovanje, ki se začne že v šoli. Komisijo in države članice zato poziva, naj uvedejo konkretne ukrepe za odpravo diskriminacije oseb LGBTI, ki lahko vodi do ustrahovanja, zlorabe ali osamitve teh oseb, zlasti v izobraževalnih okoljih.

Evroposlanci tudi opozarjajo, da se ukrepi proti diskriminaciji, ki sicer obstajajo v večini držav članic, ne izvajajo ustrezno, zaradi česar so osebe LGBTI bolj ranljive za diskriminacijo, sovražni govor in kazniva dejanja iz sovraštva. Ob tem poudarjajo, da bi k izboljšanju zaščite oseb skupnosti LGBTI pripomogla evropska direktiva o nediskriminaciji, ki jo države članice blokirajo že 11 let, so še sporočili iz Evropskega parlamenta.

Poljska protesti Novice Na Poljskem protesti proti predlagani zakonodaji o discipliniranju sodnikov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin