Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2019,
13.40

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

2

Natisni članek

Violeta Bulc Alde evropske volitve Margrethe Vestager

Četrtek, 21. 3. 2019, 13.40

5 let, 1 mesec

Evropski liberalci z ekipo za renesanso Evrope, med člani tudi Bulčeva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

2

Violeta Bulc | Evropska komisarka Violeta Bulc na listi SMC ne bo kandidirala za evropsko poslanko. | Foto STA

Evropska komisarka Violeta Bulc na listi SMC ne bo kandidirala za evropsko poslanko.

Foto: STA

Evropski liberalci (Alde) so danes v Bruslju po več mesecih ugibanj uradno predstavili ekipo, ki jih bo popeljala na majske evropske volitve. Med sedmimi člani ekipe za renesanso Evrope so evropska komisarka iz Danske Margrethe Vestager, nekdanji belgijski premier Guy Verhofstadt in evropska komisarka iz Slovenije Violeta Bulc.

V Alde so ob predstavitvi Teama Evrope, v katerem močno prevladujejo ženske, poudarili, da so izbrali najboljše borce za liberalne ideje. Kot prioriteti navajajo reformo EU in boj proti nacionalistom, ki jo želijo uničiti.

Miro Cerar
Novice SMC predstavila nosilca kandidature za evropske volitve

V sedemčlanski ekipi Alde tudi Violeta Bulc

Pričakovano sta v ekipi evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager in dolgoletni vodja politične skupine liberalcev v Evropskem parlamentu ter nekdanji belgijski premier Guy Verhofstadt, ki so ga v Alde opisali kot "največjega borca, ki nikoli ne spi".

Med sedmimi člani ekipe Alde za renesanso Evrope je tudi evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. | Foto: STA , Med sedmimi člani ekipe Alde za renesanso Evrope je tudi evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Foto: STA ,

V ekipi je tudi evropska komisarka za promet iz Slovenije Violeta Bulc, ki je v sredo ob potrditvi sodelovanja v ekipi Alde izpostavila, da bo njihova glavna naloga spodbujati temeljne vrednote EU, ki so liberalne vrednote: človekove pravice, enakopravnost, vladavina prava in politična svoboda.

Ti osnovni temelji so po njenih besedah tisti, ki so trenutno najbolj izzvani. Bulčeva še poudarja, da bo kot članica evropske liberalne volilne ekipe podpirala vse liberalne liste v Sloveniji, še posebej listo stranke SMC, katere članica je tudi sama.

Miro Cerar
Novice Cerar: Janševa stališča o arbitraži škodljiva, nevarna, "lovska"

Bulčeve ne bo na listi SMC

V minulih mesecih se je sicer neuradno kot precej verjetna članica liberalne ekipe iz Vzhodne oziroma Srednje Evrope omenjala evropska komisarka iz Češke Vera Jourova, ki pa naj bi odklonila sodelovanje. Poleg omenjene trojice so v volilni ekipi evropskih liberalcev še nekdanja italijanska zunanja ministrica in nekdanja evropska poslanka Emma Bonino, Španec Luis Garicano, Nemka Nicola Beer ter Madžarka Katalin Cseh.

SMC, Miro Cerar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Vsi člani ekipe razen Vestagerjeve in Bulčeve so tudi nosilci list svojih strank za evropske volitve. Bulčeva je pojasnila, da na listi SMC kot kandidatka za evropsko poslanko ne bo nastopila, ker se je odločila, da podpre vseevropsko ekipo, ki bo spodbujala liberalne ideje, ter ker želi končati mandat in pripeljati do konca vse odprte projekte.

Evropski liberalci so se že pred časom odločili, da ne bodo sodelovali v procesu izbire vodilnih kandidatov. Kljub številnim ugibanjem o sodelovanju z Macronom se Alde na volitve podaja samostojno. Z Macronovo stranko naj bi se povezali po volitvah.

Šarčeva stranka LMŠ še nima svojega komisarskega kandidata

Premier Marjan Šarec - njegova stranka LMŠ je članica Alde - je predstavitev liberalne volilne ekipe komentiral z besedami, da je ta ekipa odgovor na koncept prednostnih kandidatov, ki ga skupina Alde ne podpira.

V tej ekipi so po Šarčevih besedah "tudi ljudje, ki so predvideni v primeru dobrega rezultata tudi za kakšna vodilna mesta". "Je pa res, da moramo počakati na rezultate volitev. Pogovarjati se pred volitvami je popolnoma brez veze," je poudaril.

podpisali koalicijski sporazum o sodelovanju v vladi v mandatu 2018-2022 pod vodstvom prvaka LMŠ Marjana Šarca. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Na vprašanje, ali sodelovanje v evropski liberalni ekipi krepi možnosti Bulčeve za še drugi komisarski mandat, Šarec odgovarja, da se volitve dobivajo v Sloveniji. "O komisarju se bomo v Sloveniji pogovarjali šele po volitvah. Najprej moramo videti rezultat, potem se moramo v tako raznorodni vladi sploh dogovoriti, koga bomo poslali za komisarja. To je še tako daleč, da nima smisla govoriti o tem," je dejal.

Stranka LMŠ po Šarčevih besedah še nima svojega komisarskega kandidata. "Počakajmo volitve. Kdor je pred volitvami kalkuliral, se je vedno zakalkuliral. Volivke in volivci bodo povedali, kakšen bo rezultat in potem se bomo pogovarjali," je sklenil.

Violeta Bulc
Novice V ekipi Alde za evropske volitve bo tudi Bulčeva

 

Ne spreglejte