Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2019,
6.49

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,21

19

Natisni članek

Alde Violeta Bulc SMC evropske volitve

Četrtek, 21. 3. 2019, 6.49

5 let

SMC predstavila nosilca kandidature za evropske volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,21

19

Miro Cerar | V SMC bodo danes predstavili kandidate za prihajajoče evropske volitve. Na fotografiji predsednik stranke Miro Cerar. | Foto STA

V SMC bodo danes predstavili kandidate za prihajajoče evropske volitve. Na fotografiji predsednik stranke Miro Cerar.

Foto: STA

Stranka SMC je na današnji seji sveta stranke odločila o kandidatni listi za evropske volitve in jo predstavila javnosti.  Vodilni kandidat liste SMC za majske evropske volitve bo strankin poslanec Gregor Perič. Med njimi ne bo evropske komisarke iz njihovih vrst Violete Bulc. V sredo je povedala, da bo v sedemčlanski volilni ekipi evropskih liberalcev, v Sloveniji pa bo podpirala liberalne stranke, zlasti SMC.

Violeta Bulc
Novice V ekipi Alde za evropske volitve bo tudi Bulčeva

Na listi, ki so jo danes potrdili na seji sveta, bo sicer osem kandidatov. Na prvem mestu bo Gregor Perič, na drugem bo dolgoletna direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor Helena Cvikl. Poslanka Janja Sluga bo na tretjem mestu kandidatne liste SMC, na četrtem bo nekdanji hokejski reprezentant Miha Rebolj, na petem poslanec Branislav Rajić.

Sledita socialna delavka in nekdanja sekretarka na ministrstvu za delo Bojana Cvahte ter programska svetnica RTVS v odstopu Vesna Ugrinovski. Listo sklene aktualni državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Aleš Prijon.

SMC kot glasniki moderne politične misli

Predsednik SMC Miro Cerar je ob današnji predstavitvi kandidatne liste SMC v poslanici poudaril, da želijo biti v SMC tudi v prihodnje glasniki moderne politične misli v slovenski politiki. Ne "hipne mode", ampak evropske dediščine moderne vladavine prava, demokracije, države blaginje, človekovih pravic, razvoja za mir, je dejal.

SMC, Miro Cerar | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Geslo SMC je zeleno-modra Slovenija: skrbna do okolja in voda, pametna v rabi virov in iskanju novih priložnosti krožnega gospodarstva. Po Cerarjevih navedbah povezujejo člane, ki so pripadniki vseh generacij in družbenih slojev, izobražence in tiste, ki šele vstopajo v sistem pridobivanja znanj in veščin, verne in neverujoče, zaprisežene meščane in ljudi s podeželja.

Zavzemali se bodo za medijsko svobodo

Od vsake članice in člana SMC Cerar, kot je dejal, pričakuje polno angažiranost in nepopustljivo vztrajanje pri tistem, kar jih dela drugačne od drugih: strokovnosti, vladavini prava, spoštovanju človekovih pravic. "Bodimo radikalno zmerni in optimistično realni," je pozval.

Miro Cerar | Foto: STA , Foto: STA ,

Stebri razvoja oziroma temeljne vrednote SMC so po besedah predsednika stranke svoboda, solidarnost in suverenost. Poudaril je svobodo posameznika na več področjih. Med drugim pa je še poudaril, da si bodo prizadevali tudi za medijsko svobodo in poštenost, "h katerima lahko pripomorejo le visoko profesionalni mediji, ki se z objektivnim poročanjem in kritično mislijo borijo proti manipulacijam lažnih novic in medijskim umorom".

Na čelu liste 35-letni Gregor Perič

SMC se bo na majske volitve v Evropski parlament torej podala na čelu s 35-letnim Gregorjem Peričem, ki je bil na lanskih parlamentarnih volitvah v DZ izvoljen v Izoli. V državnem zboru med drugim vodi odbor za gospodarstvo. Na lokalnih volitvah leta 2014 je bil kandidat SMC za župana občine Izola.

Danes je poudaril, da mu je v čast biti na čelu ekipe, ki je polna volje in energije za spremembe na bolje. Spomnil je, da se je v Sloveniji že večkrat govorilo o menjavi generacij. Majske evropske volitve so po njegovem mnenju ena od priložnosti za to in Perič verjame, da bo do tega tudi prišlo.

SMC je za nosilca kandidature za evropske volitve določila Gregorja Periča | Foto: STA , SMC je za nosilca kandidature za evropske volitve določila Gregorja Periča Foto: STA ,

Kot ugotavlja, se bodo 30-letniki soočili s težavami, ki so stare ravno toliko kot oni sami. A v tem vidi prednosti, ne slabosti. Mladi so po njegovih navedbah predvsem neobremenjeni, imajo odprte glave, zagovarjajo inovativne rešitve, znajo povezovati in želijo sodelovati. "Svoboda in odgovornost nam veliko pomenita," je dejal in izpostavil odgovornost do okolja. Napovedal je še, da od kandidatov SMC lahko pričakujemo konkretnost in rešitve.

SMC se je zavzemala za skupen nastop slovenskih liberalnih strank na evropskih volitvah, a je najprej sredi februarja sodelovanje odpovedala LMŠ, zatem pa še SAB. Te stranke gredo na volitve vsaka s svojo listo.

Bulčeva ne bo kandidatka SMC za evropsko poslanko

Med kandidati SMC sicer ni evropske komisarke iz njihovih vrst Violete Bulc. V sredo je povedala, da bo v sedemčlanski volilni ekipi evropskih liberalcev (Alde), v Sloveniji pa bo podpirala liberalne stranke, zlasti SMC.

Evropske komisarke Violete Bulc ne bo na listi kandidatov SMC za volitve v Evropski parlament. | Foto: STA , Evropske komisarke Violete Bulc ne bo na listi kandidatov SMC za volitve v Evropski parlament. Foto: STA ,

Miro Cerar
Novice Cerar: Janševa stališča o arbitraži škodljiva, nevarna, "lovska"

Po aferi maketa na kandidatni listi ne bo nekdanjega ministra Gašperšiča

Še nedavno je bila Bulčeva poleg nekdanjega ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča med najbolj verjetnimi kandidati, na katere je stranka računala. Po aferi maketa, ki je v zadnjih mesecih pretresla stranko, Gašperšiča ne bo na kandidatni listi. Kandidati, ki jih bo SMC danes predstavila v Ljubljani, sicer prihajajo z različnih področij, tudi iz poslanskih klopi.

SMC se je zavzemala za skupen nastop slovenskih liberalnih strank na evropskih volitvah. A je zatem, ko je sodelovanje sredi februarja odpovedala LMŠ, enako storila še SAB. Vse tri stranke so se odločile za samostojen nastop.

Irena Joveva
Novice Novinarka Irena Joveva nosilka liste LMŠ na evropskih volitvah #video
Ne spreglejte