Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 6. 2024,
11.28

Osveženo pred

3 tedne, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

AfD Nemčija volitve evropske volitve evropske volitve

Nedelja, 2. 6. 2024, 11.28

3 tedne, 3 dni

Evropske volitve: nemški skrajni desničarji trdno na drugem mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
AfD nemčija | Če bi evropske volitve potekale danes, bi AfD prejela 16 odstotkov glasov in bi se uvrstila na drugo mesto za krščanskimi demokrati (CDU/CSU), ki bi jih podprlo 29 odstotkov Nemcev. | Foto Reuters

Če bi evropske volitve potekale danes, bi AfD prejela 16 odstotkov glasov in bi se uvrstila na drugo mesto za krščanskimi demokrati (CDU/CSU), ki bi jih podprlo 29 odstotkov Nemcev.

Foto: Reuters

Nemška skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) kljub resnim nedavnim škandalom, v katere se je zapletla, ostaja na drugem mestu po priljubljenosti, kažejo rezultati nove raziskave, objavljene teden dni pred evropskimi volitvami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Če bi evropske volitve potekale danes, bi AfD prejela 16 odstotkov glasov in bi se uvrstila na drugo mesto za krščanskimi demokrati (CDU/CSU), ki bi jih podprlo 29 odstotkov Nemcev.

Na tretjem mestu bi bili socialdemokrati (SPD) kanclerja Olafa Scholza s 14 odstotki glasov, njihovi koalicijski partnerici, Zelene in liberalce (FDP), pa bi podprlo 13 oziroma štiri odstotke volivcev, kaže raziskava, ki jo je po naročilu nemškega tabloida Bild am Sonntag izvedel inštitut za raziskovanje javnega mnenja Insa. V raziskavi, ki jo je inštitut izvedel 30. in 31. maja, je sodeloval 1.001 anketiranec.

V podobni anketi, ki jo je Insa izvedla pred tednom dni, je AfD imela 17-odstotno podporo.

V Franciji pred evropskimi volitvami velika prednost skrajne desnice

Francoski skrajno desni Nacionalni zbor pred evropskimi volitvami prihodnjo nedeljo ohranja veliko prednost pred ostalimi strankami, kaže danes objavljena javnomnenjska raziskava. Če bi bile evropske volitve danes, bi Nacionalni zbor podprlo 32,5 odstotka volivcev, na drugem mestu je Preporod predsednika Emmanuela Macrona s 16 odstotki glasov.

Na tretjem mestu sledijo socialisti, ki bi jih podprlo 13 odstotkov Francozov. Petodstotni prag za vstop v Evropski parlament bi prestopile še leva Nepokorna Francija z 8,5 odstotka glasov, zeleni s sedemodstotno podporo in desni Republikanci, ki bi glede na anketo prejeli 6,5 odstotka glasov.

Inštitut Elabe, ki je anketo izvedel za francosko radiotelevizijsko mrežo BFMTV in tednik La Tribune Dimanche, je sicer opozoril, da številni še niso povsem odločeni, kako bodo volili. "Vsak tretji volivec bi lahko pred volitvami še spremenil svoje mnenje, zlasti na levici," je danes ob objavi izidov ankete sporočil inštitut.

Škandali stranki ne škodijo

Podpora skrajno desni stranki tako ostaja dokaj stabilna kljub škandalom, ki so AfD pretresali v zadnjem času. Nosilec liste AfD na evropskih volitvah Maximilan Krah se je znašel v središču pozornosti zaradi svojega nekdanjega sodelavca ter sumljivih plačil iz Rusije in Kitajske. Vodstvo stranke mu je zato prepovedalo nastopanje na volilnih dogodkih. Tudi Petr Bystron, številka dve na evropski listi AfD, zaradi preiskav o korupciji za zdaj ne bo več vodil kampanje.

Krah je razburil tudi s svojo nedavno izjavo v intervjuju, objavljenem v italijanski La Repubblici in Financial Timesu, da sam "nikoli ne bi rekel, da so vsi, ki so nosili uniformo enot SS, samodejno kriminalci". Skrajno desna politična skupina Identiteta in demokracija (ID) v Evropskem parlamentu je zato iz svojih vrst izključila vseh devet evroposlancev AfD.

Viktor Orban
Novice Viktor Orban napovedal možnost oblikovanja čezatlantske mirovne koalicije
Giorgia Meloni
Novice Giorgia Meloni evropske volitve označila za referendum o nasprotnih vizijah Evrope
Peter Gregorčič
Novice Anketa Dnevnika: Možnosti vodilnih strank na evropskih volitvah so se okrepile
Ne spreglejte