Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 9. 2023,
14.17

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

avtomobil sankcije registrska tablica registrska oznaka Slovenija Poljska prepoved Ukrajina Rusija

Torek, 19. 9. 2023, 14.17

7 mesecev, 2 tedna

Evropske države prepovedujejo vstop vozilom z ruskimi tablicami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Vozilo z ruskimi tablicami | "Avtomobil z ruskimi registrskimi oznakami nima pravice vstopiti na Poljsko," je v soboto dejal poljski notranji minister Mariusz Kaminski. | Foto Shutterstock

"Avtomobil z ruskimi registrskimi oznakami nima pravice vstopiti na Poljsko," je v soboto dejal poljski notranji minister Mariusz Kaminski.

Foto: Shutterstock

Poljska je v nedeljo uveljavila prepoved vstopa v državo za vsa osebna vozila z ruskimi registrskimi oznakami, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Enako so storile tudi Estonija, Litva in Latvija. K tej potezi, ki je del obsežnih sankcij EU proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, je prejšnji teden vse članice pozvala Evropska komisija.

"Avtomobil z ruskimi registrskimi oznakami nima pravice vstopiti na Poljsko," je v soboto dejal poljski notranji minister Mariusz Kaminski in naznanil prepoved, ki je začela veljati v nedeljo ob polnoči.

"Gre za novo sankcijo proti Rusiji in njenim državljanom v povezavi z brutalno vojno v Ukrajini. Ruska država namreč predstavlja grožnjo mednarodni varnosti," je dodal Kaminski.

Enako so pred tem storile tudi baltske države

Pred dnevi so potezo uveljavile tudi Estonija, Litva in Latvija, ki so prepovedale vstop vozil z ruskimi registrskimi oznakami na svoje ozemlje. Baltske države so skupaj s Poljsko sicer med najglasnejšimi kritiki Rusije in predsednika Vladimirja Putina

Prejšnji torek je namestnik vodje ruskega varnostnega sveta, ki mu predseduje Putin, Dmitrij Medvedjev potezo Evropske komisije označil za rasistično. Predlagal je, da bi se Moskva lahko maščevala s prekinitvijo diplomatskih vezi in odpoklicem svojih diplomatov iz Bruslja.

K prepovedi, ki jo je Evropska unija izdala že pred meseci, je prejšnji teden vse države članice pozvala Evropska komisija, ki želi s posodobitvijo smernic zagotoviti izvajanje sankcij na pravilen in enoten način. "Prepoved velja za vsa motorna vozila, ki imajo ruske registrske oznake in so registrirana v Rusiji," je po poročanju portala Euronews zapisano v smernicah. Ukrep velja tudi, če voznik avtomobila ni državljan Ruske federacije. Ali so vozila namenjena zasebni ali komercialni rabi in ali je njihov obstanek v EU kratkoročen ali dolgoročen, ni pomembno.

Smernice določajo tudi, naj nacionalne oblasti poskrbijo, da izdelki, kot so britvice, zobne nitke, deodoranti, mila, oblačila in obutev, ter predmeti, ki bi lahko imeli vojaško uporabo, kot so pnevmatike, radijski sistemi in električni generatorji, ne pridejo na območje EU.

Kako bo ravnala Slovenija?

Na slovenske državne organe smo se obrnili za pojasnila, ali bo tudi naša država uveljavila prepoved vstopa avtomobilom z ruskimi tablicami, vendar natančnih odgovorov še nismo prejeli.

V Sloveniji je za nadzor tovrstnih vozil odgovorna finančna uprava (Furs), kjer pravijo, da bodo, če bodo naleteli na vozilo z ruskimi registrskimi tablicami, ukrepali v skladu z veljavno zakonodajo. Pričakujejo, "da bo glavnina nadzora nad prihodom vozil, ki imajo registrske tablice Ruske federacije, potekala na cestnih mejnih kontrolnih točkah, ki pa jih Slovenija s tretjimi državami nima več". 

"Od uvedbe omejevalnih ukrepov 22. februarja 2022 smo izrekli nekaj omejevalnih ukrepov, vezanih na blago, ki je na seznamih Uredbe Sveta 833/2014. Po sprejetju zadnjega paketa omejevalnih ukrepov, pa zaplemb še ni bilo," so dodali. 

Za pojasnila smo se obrnili tudi na urad vlade za komuniciranje. Odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Ukrep velja tudi, če voznik avtomobila ni državljan Ruske federacije. | Foto: Shutterstock Ukrep velja tudi, če voznik avtomobila ni državljan Ruske federacije. Foto: Shutterstock

Kombajn, njiva, pšenica
Novice Ukrajina vložila tožbe proti Poljski, Madžarski in Slovaški
Čeferin Uefa
Sportal Čeferin: Rusija bo izključena do konca vojne
Ukrajina. Vojna v Ukrajini.
Novice Generalni sekretar zveze Nato: Pripraviti se moramo na dolgo vojno
Ne spreglejte