Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 1. 2016,
10.36

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Azija Kitajska kriza nafta

Četrtek, 7. 1. 2016, 10.36

4 leta

Evropske borze sledijo padcu v Aziji. Na kitajskih borzah prekinili trgovanje.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Trgovanje na azijskih borzah je bilo danes znova obarvano rdeče. Dogajanje še naprej kroji zaskrbljenost glede Kitajske, kjer so že drugič ta teden prekinili trgovanje.

Kitajski regulatorji so trgovanje prekinili le pol ure po odprtju borze, ker so tečaji izgubili več kot sedem odstotkov. Centralna banka je namreč znova znižala vrednost juana glede na dolar, tokrat za 0,51 odstotka. To je največje znižanje po avgustu, ko so v enem tednu vrednost domače valute oklestili za pet odstotkov.

"Letos je težko zajeti dih. Vlagatelji pravzaprav ne vedo, kam naj se obrnejo," je dejal analitik iz družbe IG v Melbournu v Avstraliji Chris Weston.

Zaradi Kitajske v rdečem vse azijske borze Zaradi dogodkov na Kitajskem je osrednji indeks borze v Tokiu Nikkei 225 izgubil 2,33 odstotka in trgovanje končal pri 17.767,34 točke, kar je najnižja raven od začetka oktobra. Seulski Kospi je izgubil 1,10 odstotka, tajvanski osrednji indeks 1,73 odstotka, sydneyjski All Ordinaries pa 2,11 odstotka.

Trgovanje rdeče obarvano tudi na evropskih borzah Tečaji delnic na pomembnejših borzah po Evropi sledijo negativnemu trendu iz Azije. Osrednji indeksi so v prvi uri izgubili tudi več kot tri odstotke vrednosti. Frankfurtski DAX se je v prvi uri trgovanja znižal za 3,61 odstotka, pariški CAC 40 za 3,39 odstotka, londonski FTSE 100 pa za 2,58 odstotka.

Cena nafte na azijskem trgu dosegla sedemletno dno Za 159-litrski sod teksaške lahke nafte z dobavnim rokom februarja je bilo treba popoldne v Singapurju odšteti 33,09 dolarja (30,51 evra), kar je 88 centov manj kot v sredo. Severnomorska nafta brent z dobavo februarja se je pocenila za 1,46 dolarja, na 32,77 dolarja (30,21 evra) za sod. Lahka nafta je padla na najnižjo vrednost v zadnjih sedmih letih, brent pa je v sredo padel pod vrednost 35 dolarjev za sod prvič po 11 letih oz. po juliju 2004.

Ne spreglejte