Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 10. 2020,
7.57

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,11

6

Natisni članek

Koronavirus ukrepi Evropa

Sobota, 17. 10. 2020, 7.57

3 leta, 6 mesecev

Nemčija svojim državljanom: Nikar ne hodite v te dele Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,11

6

Nemčija | Foto Reuters

Foto: Reuters

V preteklih 24 urah so v Nemčiji potrdili 7830 okužb z novim koronavirusom in tako za skoraj 500 presegli rekord prejšnjega dne, ko so jih našteli 7334. Tako hitro kot te dni se virus v Nemčiji vse od začetka pandemije še ni širil. Oblasti so medtem razširile seznam tveganih območij za covid-19 in nanj uvrstile še tri slovenske regije.

Ob vrhuncu prvega vala pandemije konec marca letos so v Nemčiji beležili okoli 6300 novih okužb dnevno, vendar pa so takrat opravili bistveno manj testov, kot jih zdaj, zato je več primerov ostalo neodkritih.

Sicer pa so oblasti v Berlinu zaradi zaostrovanja pandemije v večjem delu Evrope z današnjim dnem razširile seznam tveganih območij, za katera se potovanja odsvetujejo oziroma za katera ob vrnitvi v Nemčijo velja obvezna 14-dnevna karantena, ki pa jo je mogoče predčasno končati z negativnim testom na novi koronavirus.

Miha Mazzini (primerno za TOP 2)
Mnenja Miha Mazzini: Ruska ruleta kot nacionalni šport

Na t. i. rdečem seznamu so tako po novem med drugim celotna ozemlja Nizozemske, celinske Francije, Malte in Slovaške, italijanski deželi Kampanija in Ligurija ter več poljskih regij, vključno z mestoma Gdansk in Krakov. Poleg tega so na razširjenem seznamu novi kantoni v Švici, deli Švedske in Finske ter dodatne regije v Veliki Britaniji, na Irskem, Hrvaškem, Portugalskem, Madžarskem in tudi v Sloveniji.

Od zdaj so na tem seznamu namreč še jugovzhodna regija, pomurska in podravska, že prej pa so bile na njem primorsko-notranjska (od 23. septembra), koroška (od 30. septembra), gorenjska, osrednjeslovenska, savinjska in zasavska regija (vse štiri od 7. oktobra).

Rekordi padajo tudi na vzhodu Evrope

Tako na Češkem kot na Poljskem so v zadnjem dnevu potrdili do zdaj najvišje število novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni. Iz Češke poročajo o 11.105 primerih, iz Poljske pa o 9622. Znova je številka visoka tudi na Slovaškem, od koder po petkovih rekordnih več kot 2000 okužbah danes poročajo o 1968 novih primerih.

Vedno več držav uvaja stroge ukrepe

V več evropskih državah od danes veljajo strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, med drugim v Avstriji, Franciji, Veliki Britaniji in na Poljskem. Za razliko od pomladi tokrat večina držav ukrepe sprejema za posamezna območja, kjer je okužb največ.

Od danes tako strožji ukrepi veljajo v avstrijski zvezni deželi Salzburg, kjer so prepovedana vsa zasebna praznovanja in srečanja. Prepovedane so tudi vse prireditve, ki nimajo določenega sedežnega reda, vključno s tistimi na prostem. Poleg tega so že sredi tedna odredili karanteno za celotno občino Kuchl, poroča STA.

Avstrijski zunanji minister okužen, prav tako belgijska zunanja ministrica

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je bil na rutinskem testiranju na novi koronavirus pozitiven, je danes sporočila njegova predstavnica. Po njenih besedah obstaja sum, da se je okužil na ponedeljkovem zasedanju z evropskimi kolegi v Luksemburgu. Preventivno bodo danes testirali vse člane avstrijske vlade.

S koronavirusom je okužena tudi belgijska zunanja ministrica Sophie Wilmes. "Izvid mojega testa je pozitiven," je sporočila prek Twitterja in dodala, da je do okužbe verjetno prišlo v družinskem krogu. Tako kot okuženi avstrijski zunanji minister se je sicer v ponedeljek udeležila zasedanja ministrov EU v Luksemburgu.

Novice Google na naše telefone poslal novost, ki bo razveselila marsikoga

Francozi uvajajo izredne razmere

V Franciji medtem znova uvajajo izredne razmere, ki vladi omogočajo uvedbo strožjih ukrepov za zajezitev virusa. Za Pariz, Marseille in sedem drugih bolj ogroženih mest bo po novem od 21. do 6. ure veljala policijska ura, ko prebivalci ne bodo smeli zapustiti svojih domov. Ukrep bo v veljavi predvidoma štiri tedne.

cerkev Zagradec
Novice V rdečih regijah odpovedane maše, v oranžnih omejitev na deset vernikov

Poslabšanje razmer na Poljskem

Nove omejitve od danes zaradi poslabšanja razmer veljajo tudi na Poljskem. Obvezno je nošenje mask povsod v javnosti, zaprli so bazene in fitnes centre, na športnih prizoriščih pa ne bo več smelo biti gledalcev.

Na rdečih območjih, ki obsegajo skoraj polovico Poljske, vključno s prestolnico Varšava in večino večjih mest, je zbiranje omejeno na deset ljudi. Tako kot spomladi bodo imeli šolanje na daljavo v srednjih šolah in na univerzah. Restavracije in bari so lahko zasedeni le polovično, vrata pa bodo morali zapreti ob 21. uri. Poroke so prepovedane.

Center slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka telovadnica
Novice Okužene starostnike bodo namestili kar v telovadnico #video

Strogi ukrepi v Londonu

V britanski prestolnici London in več drugih območjih v Angliji so omejitve glede zbiranja še strožje. Od danes je tam v veljavi druga od treh ravni ukrepov, ki med drugim prepoveduje druženje članov različnih gospodinjstev v notranjih prostorih. Na prostem se lahko druži največ šest ljudi, pubi in restavracije pa morajo svoja vrata zapirati ob 22. uri.

Belgija zapira restavracije in uvaja policijsko uro

Belgija je v petek naznanila nove ukrepe v boju proti vse hitrejšemu širjenju novega koronavirusa v državi – s ponedeljkom se za štiri tedne zapirajo bari in restavracije, med polnočjo in peto uro zjutraj bo v veljavi policijska ura.

Belgijski premier Alexander De Croo je ukrepe naznanil po srečanju krizne enote vlade in ob tem posvaril, da primeri novega koronavirusa v državi naraščajo eksponentno. Belgija je ena najhuje prizadetih evropskih držav v pandemiji in je naštela že skupno več kot 10.300 smrtnih žrtev covid-19. V četrtek so poročali o do takrat rekordnih 8271 okužbah v enem dnevu.

V Lombardiji novi protikoronski ukrepi

Oblasti v italijanski deželi Lombardija, ki je februarja postala prvo žarišče pandemije novega koronavirusa v Evropi, so z današnjim dnem še dodatno omejile delovanje barov in med drugim prepovedale vse skupinske amaterske športe. V bogati deželi na severu Italije se namreč, podobno kot drugod po državi in Evropi, soočajo z drugim valom epidemije, piše STA.

Na Malti podvojitev novih primerov koronavirusa, maske obvezne tudi na prostem

Na Malti so medtem  v zadnjem dnevu potrdili 204 okužbe z novim koronavirusom, kar je skoraj dvakrat toliko kot v petek, ko so poročali o 112 primerih. Zaradi stalnega naraščanja okužb v zadnjih tednih so oblasti na otoku s približno pol milijona prebivalcev naznanile nove ukrepe - s ponedeljkom bodo med drugim zaščitne maske obvezne tudi na prostem.

Ne spreglejte