Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 2. 2024,
16.13

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

Natisni članek

podnebne spremembe Mali modularni jedrski reaktor jedrska elektrarna jedrska energija Zeleni prehod Zeleni prehod

Petek, 9. 2. 2024, 16.13

2 meseca

EU vzpostavlja zavezništvo za male jedrske reaktorje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70
Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton | "Sredi bitke za proizvodnjo zadostnih količin razogljičene elektrike, da bi dosegli podnebne cilje, bo jedrska energija, predvsem pa mali modularni reaktorji, igrala bistveno vlogo," je dejal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton. | Foto Guliverimage

"Sredi bitke za proizvodnjo zadostnih količin razogljičene elektrike, da bi dosegli podnebne cilje, bo jedrska energija, predvsem pa mali modularni reaktorji, igrala bistveno vlogo," je dejal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Foto: Guliverimage

Evropska komisija je danes začela vzpostavljati evropsko industrijsko zavezništvo za male modularne jedrske reaktorje, ki ga je napovedala že ob torkovi predstavitvi priporočila za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov do leta 2040. Danes je objavila poziv k sodelovanju v zavezništvu.

Kot so sporočili v Bruslju, je cilj evropskega industrijskega zavezništva pospešiti razvoj, demonstracijske aktivnosti in umestitev prvih malih modularnih reaktorjev v začetku prihodnjega desetletja.

Glavni cilj je okrepiti dobavno verigo na področju jedrske energije v Evropi z izkoriščanjem njene proizvodne in inovacijske sposobnosti ter izboljšanjem sodelovanja v EU.

Obenem želijo olajšati pripravo in usklajevanje projektov za prihodnje potrebe na področju raziskav in inovacij.

Majhen jedrski reaktor
Novice Slovenija v preučevanje malih modularnih jedrskih reaktorjev

Zavezništvo se bo osredotočilo še na vzpostavljanje načinov za obveščanje potencialnih uporabnikov malih reaktorjev, kot so energetsko intenzivne industrijske panoge, proizvajalci vodika in urbana območja. Spodbujati pa želijo tudi sodelovanje javnosti.

Danes je komisija objavila poziv k sodelovanju, na katerega se lahko prijavijo najrazličnejši deležniki, vključno z izdelovalci tehnologije, izvajalci javnih služb, finančne ustanove in raziskovalne ter civilnodružbene organizacije. Razpis bo odprt do 12. aprila, nameravajo pa ga še ponoviti, so zapisali na komisiji.

"Sredi bitke za proizvodnjo zadostnih količin razogljičene elektrike, da bi dosegli podnebne cilje, bo jedrska energija, predvsem pa mali modularni reaktorji, igrala bistveno vlogo," je ob tem povedal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

fuzija, jedrska fuzija
Novice Znanstveniki dosegli izjemen mejnik

Da bodo za dosego podnebne nevtralnosti do leta 2050 potrebne vse tehnologije, tudi jedrska, je Evropska komisija izpostavila že ob torkovi predstavitvi priporočila za določitev podnebnega cilja do leta 2040. Zavzela se je, da bi izpuste toplogrednih plinov do takrat zmanjšali za 90 odstotkov glede na leto 1990. To je sicer šele začetek razprave o tem vmesnem cilju, zakonodajni predlog bo predstavila prihodnja komisija.

Ne spreglejte