Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 2. 2024,
11.44

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

Natisni članek

jedrska fizika odkritje znanost Fuzija

Petek, 9. 2. 2024, 11.44

2 meseca, 2 tedna

Znanstveniki dosegli izjemen mejnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89
fuzija, jedrska fuzija | Svet je še daleč od jedrskih fuzijskih elektrarn, a je z vsakim poskusom korak bližje, so še sporočili iz JET.  | Foto Reuters

Svet je še daleč od jedrskih fuzijskih elektrarn, a je z vsakim poskusom korak bližje, so še sporočili iz JET.

Foto: Reuters

Skupni evropski torus (JET), ena največjih in najmočnejših fuzijskih naprav na svetu, je v Culhamu postavila svetovni rekord v proizvodnji energije, poročajo iz Velike Britanije. Gre za izjemen mejnik na področju fuzijske znanosti in inženirstva. Cilj raziskav je s pomočjo fuzije zagotoviti neomejen vir čiste energije. 

Zadnji poskusi so tako znova potrdili sposobnost zanesljivega ustvarjanja fuzijske energije. Hkrati je po več kot 40 letih raziskav fuzije postavljen nov rekord v proizvodnji čiste energije.

V najnovejših poskusih z devterijem in tritijem (DTE3) je JET v petih sekundah proizvedel prelomni rekord 69 megadžulov energije, za kar je v tokamaku porabil le 0,2 miligrama goriva. 

Tokamak je naprava, ki proizvaja toroidno, to je v obliki napihnjene zračnice, magnetno polje za omejevanje plazme. Gre za eno od več vrst naprav za magnetno omejevanje in je trenutno vodilni kandidat za proizvodnjo fuzijske energije, navaja Wikipedia. 

Ni ogromno, a z vsakim korakom bližje napredku 

Jedrska fuzija je proces, ki daje energijo soncu in poganja zvezde. V tem procesu se pari majhnih atomskih delcev segrejejo in združijo v en težji delec, ki sprosti koristno energijo. Če bi ga uspešno razširili na komercialno raven, bi lahko proizvedli neskončne količine čiste energije brez ogljika. In kar je bistveno, v primerjavi z vetrno in sončno energijo ne bi bili odvisni od vremena. 

"Devetinšestdeset megadžulov energije v petih sekundah je dovolj za štiri do pet vročih kadi vode. Energije še ni veliko in smo še daleč od jedrskih elektrarn. A z vsakim poskusom korak bližje, " piše BBC.

"Naša uspešna predstavitev vliva večje zaupanje v razvoj fuzijske energije. Poleg novega rekorda nam je uspelo doseči še neizmerjene rezultate in poglobiti naše razumevanje fizike fuzije," je ob tem povedal Ambrogio Fasoli, programski vodja pri EUROfusion.

fuzijski reaktor
Novice Največji delujoči eksperimentalni jedrski fuzijski reaktor na svetu je odprt
ITER
Novice Na jugu Francije nastaja največji fuzijski reaktor na svetu
Novice V Nemčiji pritisnili na gumb, ki lahko spremeni prihodnost
Novice Jedrska fuzija - energija prihodnosti?
Ne spreglejte