Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 7. 2011,
17.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kosovo Srbija

Nedelja, 3. 7. 2011, 17.27

8 let

EU: Sobotni dogovori Prištino in Beograd približujejo EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Potem ko sta Beograd in Priština v soboto v Bruslju dosegla dogovore o več vprašanjih, je posrednik EU v pogajanjih Robert Cooper dejal, da dogovori obe državi približujejo Evropski uniji.

"Doseženi dogovori približujejo obe strani Evropski uniji, izboljšujejo njuno sodelovanje in življenje navadnih ljudi," je dejal Cooper in poudaril, da je treba storiti še veliko. Beograd in Priština sta v petem krogu pogajanj v okviru neposrednega dialoga v soboto v Bruslju dosegla prve dogovore od začetka pogovorov pred petimi meseci. Dogovori so tudi prvi med stranema, odkar je Kosovo pred tremi leti razglasilo neodvisnost, ki ga Beograd ne priznava. "Dogovori ne prejudicirajo statusa Kosova" Cooper je poudaril, da doseženi dogovori "ne prejudicirajo stališča nobene strani glede statusa Kosova". "Srbija ne priznava Kosova, Kosovo pa se ne odreka svojemu statusa," je dodal. Strani sta dosegli dogovor o svobodi gibanja, matičnih knjigah in medsebojnem priznavanju univerzitetnih diplom. Prebivalcem Kosova naj bi med drugim omogočili, da prečkajo Srbijo z osebnimi izkaznicami in v vozilih z začasnimi registrskimi tablicami misije ZN na Kosovu (Unmik), saj Beograd ne priznava potnih listov in registrskih tablic, ki jih izdajajo kosovske oblasti. Veljala bodo tudi vozniška dovoljenja, izdana v Prištini.

Vodja srbskih pogajalcev Borislav Stefanović je ob tem pojasnil, da bodo na "administrativni" meji med Kosovom in Srbijo dobili dokazilo, da gre pri vprašanju osebnih izkaznic "samo za potrditev identitete in ne pravni odnos z dokumentom, izdanim v Prištini". Beograd je ob tem poudaril, da ne gre za sporazume z drugo državo in da bodo dogovori morali prestati še oceno srbske vlade, parlamenta in javnosti. Kot je dejal državni sekretar na srbskem ministrstvu za Kosovo Oliver Ivanović, pa "tistega, kar bo preživelo te tri ravni, ni mogoče označiti kot izdajo nacionalnih interesov". Srbska radikalna stranka je medtem že sporočila, da dogovorov ne bo spoštovala, ker niso v skladu z ustavo in da z njimi Srbija še naprej "počasi, a gotovo" izgublja Kosovo. Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica je menil, da so oblasti v Beogradu zadale težak udarec interesom Srbije in da so izigrale zaupanje ljudi, ko so "s priznanjem kvazi dokumentov Kosova podprle ugrabitelje srbskega ozemlja".

Kosovska vlade je medtem dogovore označila kot meddržavne. Vodja kosovske pogajalske skupine Edita Tahiri pa je ocenila, da je z dogovori "Srbija naredila prvi korak k priznanju neodvisnosti Kosova", saj postaja "vse bolj jasno, da je integracija Srbije v EU pogojena s priznanjem Kosova". Skupščina občin na Kosovu je sporočila, da bo zaradi dogovorov tožila vodjo srbske pogajalske skupine Stefanovića, ker gre za nacionalno izdajo "v režiji izdajalskega režima srbskega predsednika Borisa Tadića".

Ne spreglejte