Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 3. 2024,
12.08

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

ZDA Evropska unija BiH

Sreda, 27. 3. 2024, 12.08

1 mesec

EU: Reforme naj izvaja BiH, uporaba pooblastil visokega predstavnika je skrajni ukrep

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Christian Schmidt, visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino Christian Schmidt | Poudarili so tudi, da obsežen mednarodni nadzor ni združljiv z evropsko prihodnostjo BiH. | Foto STA

Poudarili so tudi, da obsežen mednarodni nadzor ni združljiv z evropsko prihodnostjo BiH.

Foto: STA

Odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christiana Schmidta o uvedbi tehničnih sprememb volilnega zakona BiH je naletela na mešane odzive. V Bruslju so BiH pozvali, naj reforme izvaja sama, ter opozorili, da bi visoki predstavnik svoja pooblastila moral uporabljati kot skrajni ukrep. ZDA so njegovo odločitev pozdravile.

Iz urada visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella so v torek v izjavi za javnosti spomnili, da bi visoki predstavnik mednarodne skupnosti svoja pooblastila moral uporabljati le kot skrajni ukrep proti nepopravljivim nezakonitim dejanjem.

Dodali so, da pričakujejo, da bodo oblasti v BiH izvedle potrebne reforme, s katerimi bodo zagotovile izvedbo volitev v skladu z evropskimi standardi in preglednost financiranja političnih strank. 

ZDA so odločitev Schmidta pozdravile in jo pripisale neuspehu političnih strank v BiH, da to storijo same.

"Njihov neuspeh je razlog, da je visoki predstavnik moral ukrepati. Ključno je zagotoviti, da so volitve svobodne in poštene ter da državljani BiH vedo, da bodo njihove glasovnice preštete tako, kot so jih oddali," so v torek sporočili z veleposlaništva v Sarajevu na družbenem omrežju X.

Schmidt je v torek v skladu z napovedmi sporočil, da na podlagi svojih pooblastil uvaja tehnične spremembe volilnega zakona BiH. Pojasnil je, da želi z njimi zagotoviti svobodne in poštene volitve ter njihovo integriteto. Prepovedal je tudi kandidaturo obsojenim vojnim zločincem.

Bošnjaški politični voditelji so spremembe pozdravili, srbski in hrvaški politični voditelji v BiH pa so bili do njih kritični.

Srbska članica predsedstva BiH Željka Cvijanović je v torek ocenila, da so spremembe klofuta demokratičnemu procesu in evropski poti BiH. V vodilni stranki Hrvatov HDZ BiH pa so jih danes označili kot popolnoma nepotrebne in nesprejemljive, saj da vsiljevanje sprememb od visokega predstavnika spravlja na slab glas vse dosedanje pozitivne učinke parlamentarne večine, poroča sarajevski portal Klix.

Volilni zakon spada v paket reform, ki jih mora BiH izpolniti na svoji evropski poti. Čeprav BiH vseh pogojev še ni izpolnila, ji je EU decembra 2022 v luči vojne v Ukrajini podelila status kandidatke, Evropski svet pa je pretekli teden na priporočilo Evropske komisije prižgal tudi zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj.
Christian Schmidt
Novice Schmidt prepovedal kandidaturo vojnih zločincev na volitvah v BiH
Tanja Fajon
Novice Fajon: Še naprej bomo podpirali BiH pri reformah na poti v EU
Evropska unija, zastava
Novice BiH: To je eden največjih dosežkov na poti v EU
Ukrajina
Sportal V igri za Euro le še šesterica: Ukrajina po drami v Zenici izločila BiH
 
Ne spreglejte