Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 7. 2014,
20.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sankcije Rusija

Petek, 25. 7. 2014, 20.58

8 let

EU pospešeno pripravlja gospodarske sankcije proti Rusiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
EU pospešeno pripravlja gospodarske sankcije proti Rusiji na štirih področjih.

Na finančnem omejitev dostopa ruskih bank v večinski državni lasti na evropske kapitalske trge, na obrambnem embargo na orožje, sicer pa pripravljajo še prepoved izvoza tehnologije za dvojno uporabo in občutljivih tehnologij, tudi v energetskem sektorju.

Veleposlaniki članic pri EU so danes dosegli načelni konsenz o gospodarskih sankcijah in pristojnim službam Evropske komisije naložili, naj pripravijo zakonodajne predloge do torka, ko bodo znova razpravljali o tem.

"Komisija bo hitro pripravila zakonodajne predloge za vsa področja, ki so jih opredelile članice," so poudarili v komisiji po sestanku veleposlanikov, ki so o naboru možnih ukrepov prvič razpravljali v četrtek, nato so razpravo nadaljevali danes zjutraj.

Kdo bo dokončno sprejel sankcije? Viri pri EU sicer ob tem opozarjajo, da je kljub današnjemu načelnemu konsenzu o gospodarskih sankcijah v torek pričakovati resno razpravo in da članice zagotovo ne bodo le zapečatile zakonodajnih predlogov.

V torek naj bi bilo tudi jasno, ali bo o gospodarskih sankcijah dokončno odločil vrh unije, zunanji ministri ali bodo odločitev sprejeli drugače. Način potrditve naj bi bil odvisen od stopnje strinjanja o sankcijah in od razvoja dogodkov na terenu.

V Bruslju pojasnjujejo, da je potrebna odločitev "na politični ravni", a da to ne pomeni nujno zasedanja voditeljev ali ministrov v Bruslju. Omenja se možnost telekonference ali skupne politične izjave voditeljev ali ministrov ob sprejetju ukrepov.

Kaže, da vrha ne bo Trenutno kaže, da vrha ne bo. To pričakovanje potrjuje tudi pismo, ki ga je predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy poslal voditeljem EU.

Van Rompuy v pismu po navedbah virov pri EU voditelje poziva k politični podpori gospodarskim sankcijam, tako da bi lahko bile te sprejete do konca julija z dogovorom na veleposlaniški ravni, ki bi ga nato Svet potrdil s pisnim postopkom.

Prav tako je Van Rompuy po neuradnih navedbah voditelje pozval, naj sankcije, ki se nanašajo na občutljive tehnologije na energetskem področju, vključujejo le naftni sektor, ne tudi plinskega.

Kazenski seznam se je razširil Veleposlaniki članic pri EU se bodo sicer sestali tudi v ponedeljek, ko bodo razpravljali o ukrepih za omejitev trgovine in investicij na Krimu ter o dodatni razširitvi kazenskega seznama oseb in podjetij, ki naj bi vključevala tudi ruske oligarhe.

V četrtek so se veleposlaniki že dogovorili za razširitev kazenskega seznama s 15 posamezniki in 18 pravnimi osebami, med katerimi je devet političnih entitet in devet podjetij. Imena bodo znana danes zvečer, ko bo ukrep objavljen v Uradnem listu EU.

Za opredelitev gospodarskih sankcij se je unija odločila po sestrelitvi potniškega letala, ki je z 298 ljudmi na krovu strmoglavilo na vzhodu Ukrajine. Krivcev uradno še niso potrdili, najverjetneje pa so ga sestrelili separatisti, ki jih podpira Rusija.

Strmoglavljenje letala ter nato obnašanje separatistov in Rusije, ki niso zagotovili dostojnega ravnanja s posmrtnimi ostanki žrtev, je sprožilo ogorčenje ter občutno spremenilo vzdušje v uniji. Med žrtvami je več kot dve tretjini državljanov unije, največ Nizozemcev.

Ne spreglejte