Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2024,
22.08

Osveženo pred

1 ura, 46 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,00
Tanja Fajon Edmundo Gonzalez Urrutio Nicolas Maduro Josep Borrell

Natisni članek

Četrtek, 29. 8. 2024, 22.08

1 ura, 46 minut

EU ne priznava demokratične legitimnosti venezuelskega predsednika Madura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,00
Nicolas Maduro | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Evropska unija ne priznava demokratične legitimnosti venezuelskega predsednika Nicolasa Madura, ki je bil konec julija znova izvoljen za predsednika države, je po današnjem zasedanju zunanjih ministrov članic unije v Bruslju sporočil njen visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell.

"De facto bo ostal predsednik, vendar pa zavračamo njegovo demokratično legitimnost na podlagi rezultatov, ki jih ni mogoče preveriti," je stališče Sveta EU, v katerem se sestajajo ministri, o legitimnosti Madura po neformalnem zasedanju povzel Borrell. Po njegovih besedah namreč venezuelske oblasti kljub pozivom, tudi s strani EU, še vedno niso objavile uradnih zapisnikov z volišč, ki bi podprli rezultate volitev.

Na teh je konec julija po navedbah pristojnih venezuelskih oblasti dozdajšnji predsednik Maduro premagal kandidata opozicije Edmunda Gonzaleza Urrutio.

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je na zasedanju poudarila, da morajo rešitve prihajati iz regije, EU pa mora regionalne pozive podpreti, so sporočili z zunanjega ministrstva.

 

Ne spreglejte