SiolNET. Novice Svet
0,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

EU napovedala nove sankcije proti režimu v Venezueli

0,56

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

EU bo zaradi nepravilnosti na predsedniških volitvah hitro ukrepala za uvedbo dodatnih, "ciljnih in reverzibilnih" sankcij proti režimu v Venezueli, ki ne bodo prizadele prebivalstva, so sklenili zunanji ministri Unije. Ob tem Unija poziva k ponovitvi volitev, tako da bodo te v skladu z mednarodnimi demokratičnimi standardi in venezuelsko ustavo.

Na predčasnih predsedniških volitvah v Venezueli, na katerih je zmagal Nicolas Maduro, niso zagotovili enakopravnega sodelovanja vseh političnih strank in niso spoštovali minimalnih demokratičnih standardov, tako da te niso bile ne svobodne ne poštene, zato niso verodostojne, poudarjajo ministri v sklepih.

Nicolas Maduro Novice V Venezueli ponovno z veliko večino zmagal Maduro #video

Zaskrbljeni zaradi izredno slabih humanitarnih razmer

EU ob tem izraža globoko zaskrbljenost zaradi humanitarnih razmer v državi in stopnjevanja krize, ki povzroča množično izseljevanje, kar je izziv za stabilnost v regiji. Venezuelsko vlado poziva k takojšnjemu ukrepanju za omilitev učinka krize.

Maduro na seznam posameznikov s prepovedjo potovanja v EU?

Unija naj bi razširila seznam posameznikov, kaznovanih s prepovedjo potovanja v Unijo in zamrznitvijo premoženja, je nakazal nemški državni sekretar Michael Roth. Sankcije naj bi bile po njegovih besedah uradno potrjene junija.

Pri tem se ugiba, ali bi se lahko na seznamu znašel tudi Maduro. Viri pri EU v povezavi s tem izpostavljajo, da je uvrstitev voditelja države na kazenski seznam zelo redka.

Na kazenski seznam je zaradi nespoštovanja demokratičnih načel in vladavine prava ter kršitev človekovih pravic Unija januarja uvrstila sedem oseb. Novembra lani je uvedla embargo na orožje in opremo za notranjo represijo ter pravni okvir za kaznovanje s prepovedjo potovanja in zamrznitvijo premoženja.

Donald Trump Novice Trump uvedel nekaj novih sankcij proti venezuelski vladi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin