Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 7. 2013,
18.30

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Karl Erjavec terminal Evropska komisija

Ponedeljek, 22. 7. 2013, 18.30

5 let, 1 mesec

Erjavec: Terminala ne bo na seznamu prednostnih energetskih projektov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zunanji minister Karl Erjavec je v Bruslju zatrdil, da terminala Žavlje ne bo na evropskem seznamu prednostnih energetskih projektov.

"Mirno lahko zagotovim, da terminala Žavlje ne bo na tem seznamu in da po informacijah, ki jih imam, Evropska komisija tega konkretnega projekta ne podpira," je poudaril. Prav tako je minister povedal, da je italijansko administrativno sodišče zavrglo presojo glede okoljske presoje, kar pomeni, da projekt ne izpolnjuje pogojev za to, da bi bil lahko uvrščen na seznam evropskih prednostnih energetskih projektov.

Na seznamu zagotovo ne bo terminala Žavlje Na vprašanje, ali to pomeni, da na seznamu ne bo niti projekta kopenski LNG terminal v severnem Jadranu, v katerega je bil zaradi nasprotovanja Slovenije preimenovan projekt LNG Žavlje, je minister odgovoril le, da ni njegova pristojnost, kaj bo v sredo na seznamu, a da to zagotovo ne bo terminal Žavlje.

Minister je še izpostavil, da se v sredo v Bruslju ne bo zgodilo nič dramatičnega in da bo pomembna odločitev o evropskem seznamu energetskih projektov, ki jo bo 2. oktobra sprejela Evropska komisija. Vodja slovenske diplomacije je še poudaril, da po znanih informacijah "nobena odločitev Evropske komisije ne bo sprejeta brez soglasja Slovenije, tega pa za ta projekt ne bo, in tako tega projekta ne bo med prioritetnimi evropskimi projekti".

Komisija upa na preboj v pogajanjih Evropska komisija sicer upa, da bo v pogajanjih s Slovenijo in Italijo rešitev o uvrstitvi spornega terminala v Žavljah na seznam prednostnih evropskih energetskih projektov mogoče najti do srede, ko bodo članice Unije v okviru posebne skupine na visoki ravni glasovale o tem seznamu. Končno odločitev bo sicer komisija sprejela jeseni.

"Pogajanja z Italijo in Slovenijo trenutno potekajo in komisija upa, da bo rešitev dosežena do 24. julija 2013," so povedali v tiskovni službi komisije. Članice Unije bodo namreč v okviru posebne skupine, imenovane odločevalsko telo regionalnih skupin, odločile o seznamu, ki so ga pripravile te skupine in ki ga je morala pred tem potrditi tudi agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev Acer.

Ni jasno, kako bodo države glasovale Kako bodo članice odločale, ni povsem jasno. Za potrditev seznama je po navedbah virov potreben "širok konsenz", torej ne soglasje. A kaj točno "širok konsenz" pomeni, ni jasno. Vključitev projekta na seznam regionalnih skupin, ki bo potrjen, še ne pomeni, da bo ta projekt tudi na končnem evropskem seznamu.

Ne spreglejte