Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 7. 2013,
15.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Edward Snowden Karl Erjavec prisluškovanje

Ponedeljek, 8. 7. 2013, 15.25

8 let

Erjavec: Slovenija zaradi Snowdna ne bi zapirala zračnega prostora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija ne bi zapirala zračnega prostora, tudi če bi prek njenega ozemlja letel Edward Snowden, je dejal Erjavec. Država sicer še ni dobila uradne potrditve ZDA, da pri nas prisluškovanja ni.

Zunanji minister Karl Erjavec je na novinarski konferenci, na kateri je predstavil aktivnosti ministrstva v prvih mesecih mandata vlade in odgovarjal na novinarska vprašanja v zvezi z aktualnimi temami, spomnil, da je ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli zagotovil, da ZDA ne prisluškujejo v Sloveniji. Država medtem še ni dobila uradne potrditve s strani ZDA, da pri nas prisluškovanja ni. "Je pa rekel, da bo to še enkrat preveril. Tega odgovora še nimamo," je pojasnil Erjavec.

Navodil iz Bruslja ni bilo Na vprašanje, ali je Slovenija iz Bruslja v zvezi z ameriškim ubežnikom Edwardom Snowdnom, ki javnosti izdaja informacije o spornem ameriškem programu nadzora nad telefonskimi in spletnimi komunikacijami, prejela kakršna koli navodila, je Erjavec poudaril, da navodil ni bilo. Prihodnji teden, ko bo potekalo zasedanje evropskih zunanjih ministrov, pa pričakuje, da bo visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton "iz prve roke" podala "temeljito informacijo" o tej zadevi.

Erjavec je dodal še, da bi Snowden za azil pri nas lahko zaprosil le, če bi bil že v Sloveniji. "Kako bo letel in kje, bi pa preveč ugibal," je dejal minister, a dodal, da glede zračnega prostora "ne verjame", da bi ga Slovenija zapirala oziroma da Slovenija tega "gotovo" ne bi storila.

Erjavec: Hrvaška ne zavlačuje Sicer je Erjavec precej pozornosti namenil odnosom s Hrvaško. Spomnil je, da sta s hrvaško kolegico Vesno Pusić uskladila vsebino skupnega pisma za Banko za mednarodne poravnave (BIS) v Baslu, v katerem sta banko zaprosila za podporo pri nadaljevanju pogajanj držav naslednic o vprašanju prevzema jamstev SFRJ za stare devizne vloge v okviru nasledstva. To pismo je bilo poslano danes.

"Pismo za Basel zadeva samo prenesene vloge, saj je tudi memorandum sklenjen samo za prenesene vloge," je pojasnil Erjavec. V zvezi s preostalimi vlogami pa bo "te dni" poslal pismo ostalim ministrom za zunanje zadeve držav naslednic, naj se nadaljujejo pogajanja v smislu reševanja nasledstvenih vprašanj po dunajskem sporazumu o nasledstvu. Erjavec se sicer ni strinjal z mnenjem, da Hrvaška pri vprašanju prenesenih vlog Ljubljanske banke zavlačuje.

Voduškova bo zaradi obsodbe izgubila službo Na temo statusa nekdanje slovenske veleposlanice v Sarajevu Nataše Vodušek, v primeru katere so na MZZ začeli postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi, pa je Erjavec pojasnil, da ji delovno razmerje preneha zaradi obsodbe zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti.

"Nekateri pravniki zunaj MZZ imajo drugačno stališče, ampak kot minister sem dolžan spoštovati stališče, ki ga je pripravila naša strokovna služba," je dejal Erjavec in dodal: "Dejstvo je, da je bila obsojena, zato ji na podlagi zakona preneha delovno razmerje."

Ne spreglejte