Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 10. 2012,
18.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Karl Erjavec

Torek, 9. 10. 2012, 18.47

8 let

Erjavec in Spindelegger: Izjava provincialnega politika ne more ogroziti dobrih odnosov med državama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zunanja ministra Slovenije in Avstrije Karl Erjavec in Michael Spindelegger sta danes v Mariboru soglasno poudarila, da izjava Haralda Doberniga ne odraža resničnega stanja odnosov med državama.

"Slovenija in Avstrija imata zelo dobre sosedske odnose, ki jih pozivi nekega provincialnega politika ne morejo ogroziti," je dejal avstrijski gost. Srečala sta se ob 20. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama in dan pred 92. obletnico koroškega plebiscita, ki je zakoličil mejo med tedanjo Kraljevino SHS ter Avstrijo. Pri tem se ministra nista mogla izogniti odzivu na izjave koroškega svobodnjaškega deželnega odbornika za finance Doberniga, ta je v soboto izjavil, da koroški Slovenci "niso pravi Korošci" in da bi bilo treba okrepiti boj proti slovenščini. Odnosi med državama so po besedah Erjavca "prijateljski in odprti ne glede na incident, ki se je zgodil te dni". "Neki lokalni politik Dobernig je uporabil zelo neustrezno besedišče in zelo zadovoljen sem, da so se zunanji minister in tudi aktualna avstrijska oblast ogradili do izjav tega lokalnega politika, čigar izjave ne sodijo v ta sodoben čas in tudi ne na raven odnosov med Avstrijo in Slovenijo," je povedal v izjavi za medije po srečanju. Izjava slovenskega veleposlanika na Dunaju Aleksandra Geržine, za katero je deželni glavar avstrijske Koroške Gerhard Dörfler zahteval opravičilo, se Erjavcu ne zdi sporna. "Bila je običajna v diplomatskem slogu. Veleposlanik se mora v takšnih primerih odzvati. Vesel pa sem, da sta se odzvala tudi zunanji minister in avstrijska vlada," je dejal. Na vprašanje, ali so izjava Doberniga in odzivi nanjo povezani s predvolilnim bojem na avstrijskem Koroškem, je Spindelegger poudaril, da so takšne izjave, ne glede na vzroke, "nesprejemljive in ne odražajo tega, kar želi avstrijska zvezna vlada izraziti v povezavi s Slovenijo". "Za nas so vsi v Avstriji dobrodošli ne glede na svoje poreklo. To velja tudi za tiste, ki s slovensko preteklostjo živijo na Koroškem," je zatrdil. Ministra sta na svojem tretjem srečanju – prvič sta se sestala marca na Dunaju, drugič pa maja v Sarajevu – govorila tudi o gospodarskem sodelovanju med državama. To je po besedah Erjavca "zelo uspešno, kar pa ne pomeni, da ga ni mogoče še okrepiti". Spomnil je, da je Avstrija največji tuji vlagatelj v Sloveniji, v zadnjem času pa se je močno okrepila tudi trgovinska menjava.

Dobro sodelovanje na gospodarskem področju je potrdil tudi Spindelegger, po besedah katerega si obe državi na tem področju želita rasti. Kot je dejal, se je treba zavzemati za to, da bo več naložb z obeh strani in da bosta oba naroda bolj povezana. Spindeleggerja je zanimalo, ali bo Slovenija potrebovala mednarodno denarno pomoč. Erjavec mu je predstavil najnovejše ukrepe, ki jih je pripravila vlada, in poudaril, da bo Slovenija, če bodo ti sprejeti, lahko sama rešila svoje težave. Avstrija se za zdaj kljub krizi dobro drži. Razlog za to je po besedah Spindeleggerja v tem, da so pravočasno sprejeli petletni varčevalni program, v katerem so bremena enakomerno porazdeljena med prebivalstvom. "Ker smo se dobro pripravili, nimamo protestov in tako lahko naš proračun do leta 2016 postavimo tako, da bomo dosegli ničelni primanjkljaj," je pojasnil.

Beseda je tekla še o regionalnem sodelovanju v različnih pobudah, kot sta donavska in alpska pobuda, ter o razmerah na zahodnem Balkanu. Avstrijskega gosta so po besedah Erjavca zanimala tudi odprta vprašanja med Slovenijo in Hrvaško. "Težave v zvezi z Ljubljansko banko bi rešili v okviru baselske banke za poravnavo, torej v okviru nasledstva. To je za Slovenijo sprejemljiva rešitev, pod pogojem, da Hrvaška umakne pooblastila za tožbe proti Ljubljanski banki pred hrvaškimi sodišči," mu je povedal vodja slovenske diplomacije. "V interesu obeh držav, tako Slovenije kot Avstrije, je, da ves zahodni Balkan preide čim prej v evropske integracije."

Ministra sta si v Mariboru, ta letos nosi naziv Evropska prestolnica kulture (EPK), ogledala razstavo v okviru Kulturne ambasade Avstrije. Kulturna izmenjava je po besedah Spindeleggerja zelo pomembna. "S kulturo lahko veliko dosežemo, lahko odpiramo vrata, načenjamo dialog, mnogo bolje kot s čim drugim," je prepričan.

Ne spreglejte