Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2013,
14.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Karl Erjavec Vesna Pusić Basel nasledstvo

Petek, 5. 7. 2013, 14.02

8 let

Erjavec in Pusićeva uskladila pismo za Basel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške bosta v pismu zaprosila za podporo pri nadaljevanju pogajanj držav naslednic o vprašanju prevzema jamstev SFRJ-ja za stare devizne vloge v okviru nasledstva.

Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške Karl Erjavec in Vesna Pusić sta na srečanju na gradu Strmol uskladila vsebino skupnega pisma za Banko za mednarodne poravnave v Baslu, v katerem jo bosta zaprosila za podporo pri nadaljevanju pogajanj držav naslednic o vprašanju prevzema jamstev SFRJ-ja za stare devizne vloge v okviru nasledstva.

Skupno pismo podpisala oba zunanja ministra Slovenija in Hrvaška sta pripravili vsaka svoj predlog besedila, ministra pa sta na srečanju, kjer sta bila tudi finančna strokovnjaka Zdravko Rogić in France Arhar, skupno pismo podpisala, je na novinarski konferenci po srečanju potrdil Erjavec. Pismo bosta poslala v teh dneh.

Kot je povedal Erjavec, sta se v skladu z memorandumom o reševanju vprašanja LB-ja dogovorila, da v Basel pošljeta pismo, v katerem bosta BIS zaprosila za podporo, zlasti v zvezi z reševanjem prenesenih vlog LB-ja. Ob tem sta v pismu poudarila, da pričakujeta pomoč Arharja in Rogića, ki bosta tudi pomagala pri razrešitvi te problematike.

V pismu banko prosita, naj omogoči reševanje v okviru sporazuma o nasledstvu Kot je dejala Pusićeva, v skupnem pismu banko v Baslu prosita, da v skladu s sporazumom o nasledstvu omogoči, da se pod njenim okriljem začne reševati problem prenesenih deviznih vlog LB-ja na Hrvaškem, kot to določa memorandum.

Erjavec je ob tem povedal, da bo sam poslal pismo zunanjim ministrom držav naslednic, v katerem jih bo "pozval k nadaljevanju postopkov v zvezi z reševanjem nasledstvenih vprašanj" v okviru priloge C sporazuma o nasledstvu.

"O tem problemu se je treba pogovarjati" Pusićeva je dejala, da memorandum zadeva le prenesene devizne vloge, ki po njenih besedah obstajajo le na Hrvaškem. "Vprašanje preostalih oblik vlog, ki sicer deloma obstajajo tudi na Hrvaškem, v celoti pa v drugih naslednicah, kjer ni prenesenih vlog, pa je posebno vprašanje, ki ne izhaja iz memoranduma," je dodala.

"Se pa tudi mi strinjamo, da se je treba o tem problemu pogovarjati," je dejala in dodala, da je tu "minister Erjavec nase prevzel, da bo pozval vse naslednice, da se vključijo v reševanje tudi tega drugega vprašanja, ki ni predmet memoranduma".

Ni več ovir, da NLB ne bi vstopil na hrvaški trg Oba ministra sta tudi zatrdila, da zdaj, ko je Hrvaška članica EU-ja, kjer velja prost pretok blaga in storitev, ni več ovir, da NLB ne bi vstopil na hrvaški trg. "V skladu s članstvom v EU-ju lahko 1. julija katerakoli banka z območja EU-ja svobodno odpre svojo podružnico na Hrvaškem," je dejala Pusićeva.

Hrvaška ministrica je tudi potrdila, da hrvaška vlada pooblastil bankama za tožbe proti LB-ju in NLB-ju na hrvaških sodiščih ne bo umaknila. Kot je dejala, se bo problem prenesenih vlog reševal v okviru BIS-a "v času zastoja sodnih postopkov". Po besedah Pusićeve je "memorandum odprl možnost, da če obe stranki v postopku to zahtevata, se postopki ustavijo". "V tem primeru obstaja prostor, da se reši problem prenesenih vlog pod okriljem BIS-a. Če se uspe rešiti pod okriljem BIS-a, v kar sem prepričana, potem bodo sodni postopki postali brezpredmetni," je dodala.

Erjavec prepričan, da bo kmalu prišlo do rešitve Erjavec pa je dejal, da po razumevanju Slovenije memorandum določa mirovanje tožb proti LB-ju in NLB-ju na hrvaških sodiščih do končne rešitve. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo kmalu prišlo do končne rešitve in da so vprašanja sposobni rešiti pod okriljem BIS-a.

Erjavec je srečanje označil za uspešno, saj sta s hrvaško kolegico storila korak naprej pri reševanju vprašanja LB-ja, kot tudi pri utrjevanju prijateljskih odnosov med državama. Rešitev pričakuje do konca leta oziroma v začetku prihodnjega leta.

Ne spreglejte