Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 6. 2023,
19.14

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

inavguracija Nato zaprisega Recep Tayyip Erdogan Turčija

Sobota, 3. 6. 2023, 19.14

10 mesecev, 3 tedne

Erdogan že tretjič zaprisegel kot predsednik Turčije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Erdogan | Po poročanju državne tiskovne agencije Anadolu naj bi bilo na Erdoganovi inavguracijski slovesnosti več kot 30 voditeljev držav in predsednikov vlad. | Foto Reuters

Po poročanju državne tiskovne agencije Anadolu naj bi bilo na Erdoganovi inavguracijski slovesnosti več kot 30 voditeljev držav in predsednikov vlad.

Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes v parlamentu v Ankari zaprisegel za tretji petletni predsedniški mandat. V zaprisegi, ki so jo z aplavzom pospremili poslanci njegove vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), je obljubil, da bo spoštoval vrednote sekularne republike in zagovarjal človekove pravice.

Opozicijski poslanci v znak protesta ob Erdoganovi zaprisegi niso vstali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Erdoganu, ki je z 52,2 odstotka glasov zmagal v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev, je mandat podelil Devlet Bahceli, ki vodi njegovo zavezniško nacionalistično stranko MHP in je vršilec dolžnosti predsednika parlamenta. Slovesnosti je sledila salva iz 101 pištole.

Erdogan
Novice Ovse: Erdogan je izkoristil neupravičeno prednost

Predsednik bo po napovedih obiskal mavzolej ustanovitelja sodobne turške republike Mustafe Kemala Atatürka, se udeležil slovesnosti ob odprtju predsedniške palače in gostil tuje goste na državniški večerji.

Kasneje naj bi Erdogan predstavil svoj kabinet. Turški mediji ugibajo, da bi lahko v njem sodelovali njegovi nekdanji pomočniki, kot je nekdanji gospodarstvenik in nekdanji finančni minister Mehmet Simsek.

Po poročanju državne tiskovne agencije Anadolu naj bi bilo na Erdoganovi inavguracijski slovesnosti več kot 30 voditeljev držav in predsednikov vlad, med njimi tudi iz Južne Afrike, Venezuele, Pakistana in Libije. Svoje predstavnike sta poslali tudi Rusija in Kitajska.

Šef Nata čestita in poziva k sprejemu Švedske

Današnje inavguracije se je udeležil tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Med svojim dvodnevnim obiskom se namerava sestati z Erdoganom in ga vnovič pozvati k ratifikaciji pristopnega protokola Švedske za članstvo v Natu.

Erdogan je sicer v minulih mesecih večkrat izrazil zadržke do članstva Švedske v Natu, češ da Stockholm daje zatočišče posameznikom, ki jih Ankara povezuje s poskusom državnega udara leta 2016 in desetletja trajajočim kurdskim bojem za neodvisnost.

Recep Tayyip Erdogan
Novice Erdogan bo zaprisegel za nov predsedniški mandat
Turčija, volitve
Novice Erdogan razglasil zmago, čestitke tudi od Pirc Musarjeve #video
Recep Tayyip Erdogan
Novice Bo Erdogan dosmrtni vladar Turčije?
Ne spreglejte