Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 5. 2023,
17.45

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Turčija volitve

Nedelja, 28. 5. 2023, 17.45

10 mesecev, 3 tedne

Erdogan razglasil zmago, čestitke tudi od Pirc Musarjeve #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je zvečer razglasil zmago v drugem krogu predsedniških volitev, v katerem se je pomeril s kandidatom združene opozicije Kemalom Kilicdaroglujem, poročajo tuje tiskovne agencije. Dobil je približno 52 odstotkov glasov, Kilicdaroglu pa nekaj manj kot 48 odstotkov. 

Erdogan se je v nastopu pred privrženci v Istanbulu zahvalil volivcem, ker so mu izrazili zaupanje, da bo še pet let vodil državo. "Turčija je danes zmagala," je zbrani množici dejal Erdogan.

Po podatkih državne tiskovne agencije Anadolu je Erdogan po skoraj 99 odstotkih preštetih glasovnic dobil 52 odstotkov podpore, njegov protikandidat pa 48 odstotkov. Tudi agencija Anka, ki je blizu opoziciji, je poroča o skoraj enakem rezultatu.

Turški predsednik medtem že dobiva tudi čestitke iz tujine, med prvimi mu je čestital madžarski premier Viktor Orban, pohitela sta  katarski emir Tamim Bin Hamad in ruski predsednik Vladimir Putin.

Čestitke so kasneje izrazili še ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, pa tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, nemški kancler Olaf Scholz, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel, generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg ter generalni sekretar ZN Antonio Guterres ki so se zavzeli za nadaljnje sodelovanje. 

Odzvala se je tudi Slovenija in predsednica republike Nataša Pirc Musar je v čestitki Erdoganu na Twitterju med drugim zapisala, da se "veseli nadaljevanja strateškega dialoga med Slovenijo in Turčijo, krepitve partnerstva v Natu ter spodbujanja miru in varnosti v svetu."

EPP: Pogajanja za pristop u EU postavimo na led

Vodja EPP in najmočnejše evropske politične skupine v Evropskem parlamentu Manfred Weber pa je medtem po ponovni izvolitvi Erdogana pozval k prekinitvi turških pristopnih pogajanj z EU, češ da si tega ne želi ne Ankara ne Bruselj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Ta proces moramo odložiti, saj ovira krepitev odnosov med EU in Turčijo," je poudaril v danes objavljenem intervjuju za več nemških časnikov, ki so del medijske skupine Funke. Ob tem je Erdogana še pozval, naj vendarle podpre vstop Švedske v Nato.

Izbiralo manj volilcev kot v prvem krogu

Volilna udeležba je bila po poročanju Anadolu za štiri odstotne točke nižja kot v prvem krogu pred dvema tednoma, kar bi na koncu lahko znašalo okrog 85 odstotkov.

Zasebna tiskovna agencija Anka je sprva prednost pripisala Kilicdarogluju. Kljub trenutni prednosti Erdogana pa se je razlika med sedanjim predsednikom in Kilicdaroglujem glede na prvotno objavljene podatke zmanjšala.

Poslanec glavne opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) Faik Öztrak je v Ankari dejal, da med kandidatoma poteka tesna in zelo konkurenčna tekma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po besedah vodje vrhovnega volilnega sveta Yenerja so današnje volitve potekale brez zapletov. Opozicijska CHP pa je poročala, da je prišlo do napadov na več njenih politikov in volilnih uradnikov.

Več kot 61 milijonov volivcev je danes odločalo, ali bo Erdogan po 20 letih ostal na položaju za nov petletni mandat. Javnomnenjske ankete so pred drugim krogom volitev napovedovale prednost Erdoganu.

Proti avtoritarni vladi

"Da bi v to državo prišla prava demokracija in svoboda ter da bi se znebili avtoritarne vlade, pozivam vse državljane, naj se udeležijo volitev," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Kilicdaroglu.

Pozval jih je še, naj tudi po zaprtju volišč, ki bodo odprta do 16. ure, ostanejo blizu volilnih skrinjic, "saj te volitve potekajo v zelo težkih razmerah, s čimer je opozoril na možnost morebitnih nepravilnosti.

"Prihajalo je do vseh vrst obrekovanja in žaljivk, vendar verjamem v zdravo pamet ljudi. Demokracija bo zagotovo prišla v to državo, svoboda bo prišla," je kandidat združene opozicije zagotovil svojim podpornikom, ki so se zbrali pred voliščem v Ankari in mu ob odhodu zaploskali.

Po besedah vodje turškega vrhovnega volilnega organa Ahmeta Yenerja naj bi bili izidi današnjega drugega kroga predsedniških volitev znani prej kot izidi prvega kroga, saj sta tokrat na glasovnici le dva kandidata, medtem ko so 14. maja hkrati s prvim krogom predsedniških potekale tudi parlamentarne volitve. Yener je dejal še, da današnje volitve doslej potekajo brez zapletov. | Foto: Reuters Po besedah vodje turškega vrhovnega volilnega organa Ahmeta Yenerja naj bi bili izidi današnjega drugega kroga predsedniških volitev znani prej kot izidi prvega kroga, saj sta tokrat na glasovnici le dva kandidata, medtem ko so 14. maja hkrati s prvim krogom predsedniških potekale tudi parlamentarne volitve. Yener je dejal še, da današnje volitve doslej potekajo brez zapletov. Foto: Reuters

Sedanji predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je bil pred drugim krogom predsedniških volitev označen za favorita, je oddal svoj glas v okrožju Üsküdar na azijski strani Istanbula v spremstvu žene Emine in ob veliki množici volivcev.

"Nobena država na svetu nima 90-odstotne volilne udeležbe, Turčija pa jo je skoraj dosegla. Svoje sodržavljane pozivam, naj brez oklevanja pridejo na volišča," je dejal turški voditelj, ki naj bi se zvečer v pričakovanju objave izidov vrnil v Ankaro. 

Vodja poslanske skupine glavne turške opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) Özgür Özel je sicer sporočil, da naj bi v eni od vasi v okrožju Eyyübiye na jugovzhodu države prišlo do napada na opazovalce volitev iz vrst CHP. Na Twitterju je zapisal, da so več opazovalcev pretepli in jim razbili telefone, ker so nasprotovali nepravilnostim pri glasovanju. | Foto: Reuters Vodja poslanske skupine glavne turške opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) Özgür Özel je sicer sporočil, da naj bi v eni od vasi v okrožju Eyyübiye na jugovzhodu države prišlo do napada na opazovalce volitev iz vrst CHP. Na Twitterju je zapisal, da so več opazovalcev pretepli in jim razbili telefone, ker so nasprotovali nepravilnostim pri glasovanju. Foto: Reuters Volilno pravico ima več kot 64 milijonov Turkov, vključno s 3,4 milijona volivci v tujini, ki so lahko glasovali med 20. in 24. majem.  | Foto: Reuters Volilno pravico ima več kot 64 milijonov Turkov, vključno s 3,4 milijona volivci v tujini, ki so lahko glasovali med 20. in 24. majem. Foto: Reuters

Recep Tayyip Erdogan
Novice Usodni dan za bojevnika proti globoki državi, ki je postal avtokrat
Recep Tayyip Erdogan
Novice Bo Erdogan dosmrtni vladar Turčije?
Volitve Turčija
Novice Tekmec o Erdoganu: Laže in manipulira. V drugem krogu bomo zmagali.
Kemal Kilicdaroglu
Novice Turčija na prelomnici med prihodnostjo in preteklostjo
Recep Tayyip Erdogan
Novice Erdogan v primeru poraza na volitvah napoveduje spoštovanje izidov
Recep Tayyip Erdogan, turški predsednik
Novice Erdogan pred volitvami glavnega tekmeca označil za pijanca
Ne spreglejte