Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 5. 2023,
7.04

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

14

Natisni članek

Recep Tayyip Erdogan volitve Turčija

Ponedeljek, 15. 5. 2023, 7.04

11 mesecev, 2 tedna

Tekmec o Erdoganu: Laže in manipulira. V drugem krogu bomo zmagali.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

14

Volitve Turčija | Drugi krog volitev bo potekal 28. maja. | Foto Reuters

Drugi krog volitev bo potekal 28. maja.

Foto: Reuters

Turčija se podaja v drugi krog volitev. Aktualni predsednik Recep Tayyip Erdogan je na nedeljskih volitvah dosegel boljši rezultat od pričakovanega in si zagotovil znatno prednost pred tekmecem, vendar ne dovolj za potrebno večino.

Niti Erdogan niti opozicijski kandidat Kemal Kilicdaroglu nista prejela 50 odstotkov in se bosta znova pomerila 28. maja. Kilicdaroglu, ki je napovedal, da bo na koncu zmagal, je svoje privržence pozval k potrpežljivosti in Erdoganovo stranko obtožil vmešavanja v štetje glasov in manipuliranja z objavo izidov.

Približno 61 milijonov volivcev je imelo včeraj v Turčiji  možnost oditi na volišča. Eno od najpomembnejših vprašanj tokratnih volitev je, ali bo opozicijski kandidat Kemal Kilicdaroglu premagal Recepa Tayyipa Erdogana, ki je državo vodil zadnjih 20 let. 

Po nekaj več kot 99 odstotkih odprtih volilnih skrinjic je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan na predsedniških volitvah prejel 49,4 odstotka glasov, je povedal vodja volilnega sveta.

Erdogan vodi, nagovoril je volivce 

Erdogan je kmalu po polnoči stopil pred množico podpornikov, zbranih pred štabom njegove stranke AKP v Ankari, in se zmagoslavno razglasil za pripravljenega voditi državo še naslednjih pet let. "Imamo 2,6 milijona glasov več kot naš najbližji tekmec. Pričakujemo, da se bo še število še povečalo," je dejal Erdogan.

 "Čeprav ni končnih rezultatov, smo daleč naprej. Še vedno ne poznamo končnih uradnih rezultatov, še vedno čakamo, da se pokaže volja naroda. Dejstvo, da rezultati volitev niso še dokončni, ne zmanjša dejstva, da gre izvolitev v našo korist," je še dodal. 

Kilicdaroglu: Zagotovo, zagotovo bomo zmagali na volitvah v drugem krogu

Protikandidat Kemal Kilicdaroglu pa je dejal: "Kljub vsem njegovim lažem in napadom, Erdogan ni dosegel želenega rezultata. Zagotovo, zagotovo bomo zmagali na volitvah v drugem krogu. To bodo videli vsi. Preliminarni rezultati kažejo, da Erdogan ni dobil zaupanja državljanov, kot je pričakoval."

Kemal Kilicdaroglu
Novice Turčija na prelomnici med prihodnostjo in preteklostjo
Ne spreglejte