Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 6. 2023,
7.52

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

volitve Turčija Recep Tayyip Erdogan

Sobota, 3. 6. 2023, 7.52

10 mesecev, 2 tedna

Erdogan bo zaprisegel za nov predsedniški mandat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Recep Tayyip Erdogan | Erdoganova Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) si je takrat skupaj z zaveznicami brez večjih težav priborila primat v parlamentu. | Foto Guliverimage

Erdoganova Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) si je takrat skupaj z zaveznicami brez večjih težav priborila primat v parlamentu.

Foto: Guliverimage

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan bo danes v parlamentu v Ankari zaprisegel za nov mandat. Inavguracije se bo udeležil tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki se namerava med dvodnevnim obiskom sestati z Erdoganom ter ga vnovič pozvati k ratifikaciji pristopnega protokola Švedske za članstvo v Natu.

V nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev v Turčiji je znova slavil aktualni predsednik Erdogan. Sočasno s prvim krogom 14. maja pa so volivci odločali tudi o sestavi novega parlamenta. Erdoganova Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) si je takrat skupaj z zaveznicami brez večjih težav priborila primat v parlamentu.

Erdogan je sicer v minulih mesecih večkrat izrazil zadržke do članstva Švedske v Natu, češ da Stockholm daje zatočišče posameznikom, ki jih Ankara povezuje s poskusom državnega udara leta 2016 in desetletja trajajočim kurdskim bojem za neodvisnost.

Erdogan
Novice Ovse: Erdogan je izkoristil neupravičeno prednost

Švedska podpira Turčijo proti grožnjam njeni nacionalni suverenosti

Švedska je večkrat zatrdila, da v celoti podpira Turčijo proti vsem grožnjam njeni nacionalni suverenosti. V luči tega je v četrtek na Švedskem začel veljati nov protiteroristični zakon, kar naj bi bil odločilen korak Stockholma na njegovi poti v Nato.

S tem se je strinjal tudi Stoltenberg, ki je prepričan, da je sedaj napočil čas za ratifikacijo švedskega pristopnega protokola. To bo tudi osrednja tema njegovega obiska v Ankari.

Švedska in Finska sta maja lani po ruski invaziji na Ukrajino vložili prošnjo za članstvo v zavezništvu. Finski je nato 4. aprila letos uspelo postati 31. članica Nata, Švedska pa se še vedno sooča z zadržki Ankare in Budimpešte.

Turčija, volitve
Novice Erdogan razglasil zmago, čestitke tudi od Pirc Musarjeve #video
Recep Tayyip Erdogan
Novice Usodni dan za bojevnika proti globoki državi, ki je postal avtokrat
Ne spreglejte