Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 3. 2014,
9.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Recep Tayyip Erdogan Twitter

Petek, 21. 3. 2014, 9.11

7 let, 12 mesecev

Erdogan v Turčiji blokiral Twitter

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Turčiji je v četrtek zvečer ugasnilo družbeno spletno omrežje Twitter. Le nekaj ur pred tem je turški premier Recep Tayyip Erdoga zagrozil, da bo Twitter izbrisal.

Opozicijski mediji poročajo, da gre za politično blokado, za cenzuro, ki jo je uvedla Erdoganova vlada, saj je premier sam v četrtek na shodu pred lokalnimi volitvami, ki bodo 30. marca, dejal, da bo izbrisal dostop do Twitterja v državi. "Izbrisali bomo Twitter. Vseeno mi je, kaj bo rekla mednarodna skupnost," je dejal Recep Tayyip Erdogan.

Državna tiskovna agencija Anatolia medtem poroča, da so oblasti "tehnično blokirale dostop do Twitterja", ker je ta ignoriral več sodnih odredb, po katerih bi moral izbrisati nekatere povezave. Kot dodaja, je bil to edini način, da se razreši "nepravično ravnanje z našimi državljani", ki je v nasprotju s turškimi zakoni.

Twitter ignoriral odredbe turških sodišč Iz Erdoganovega urada so podobno sporočili, da je Twitter ignoriral odredbe turških sodišč, ki so zahtevale odstranitev nekaterih povezav. Da gre za uradno dejanje, je potrdil tudi državni organ za telekomunikacije TIB, ki je na svoji spletni strani objavil več sodnih odredb glede Twitterja.

Turški predsednik Abdullah Gül je blokado Twitterja komentiral kar na - Twitterju. "Popolne prepovedi socialnih medijskih platform ni mogoče sprejeti," je tvitnil Gül, ki ima več kot štiri milijone sledilcev. Dodal je, da je "tehnično nemogoče popolnoma blokirati dostop do platform, ki jih uporabljajo po vsem svetu".

Si je Turčija s tem zaprla pot v EU? Odzivi prihajajo tudi iz tujine. Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je tvitnila, da je blokada v Turčiji "neutemeljena, nesmiselna, strahopetna". "Turški narod in mednarodna skupnost bosta videla, da je to cenzura," je še dodala.

Evropski komisar za širitev Štefan Füle je izrazil resne pomisleke ob odločitvi Turčije. Po njegovem mnenju prepoved uporabe omrežja zbuja dvom o zavezanosti države evropskim vrednotam in standardom.

Kritična je bila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. "V svobodni družbi se državljani sami odločajo, kako bodo komunicirali, ne država," je na Twitterju zapisal njen predstavnik.

Sum korupcije padel tudi na Erdogana Erdogan, ki velja za enega od najvplivnejših turških politikov, je na oblasti že 11 let, korupcijski škandal, ki je izbruhnil decembra, pa je eden največjih izzivov za njegovo vladavino do zdaj.

Pod plazom obtožb zaradi korupcije so se med drugim znašli visoki politični predstavniki in gospodarstveniki, ki so blizu Erdoganu. Policija je decembra v okviru hišnih preiskav aretirala na desetine ljudi, med njimi tudi sinove nekdanjih ministrov. Turško tožilstvo je pred dnevi že spisalo tudi prvo obtožnico proti 21 ljudem.

Sum je padel tudi na Erdogana, ko so se v javnosti pojavili posnetki njegovega domnevnega pogovora s sinom, v katerem razpravljata, kako skriti večje vsote denarja.

Ne spreglejte