SiolNET. Novice Svet
0,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Erdogan: Glede Finske se lahko odločimo drugače. Švedska bo ob tem šokirana.

0,98

termometer

erdogan | Turški predsednik je nezadovoljen predvsem z zavrnitvijo Švedske, da jim izroči večje število osumljencev, ki jih Ankara povezuje z nezakonitimi kurdskimi skupinami in propadlim državnim udarom leta 2016. | Foto: Reuters
Turški predsednik je nezadovoljen predvsem z zavrnitvijo Švedske, da jim izroči večje število osumljencev, ki jih Ankara povezuje z nezakonitimi kurdskimi skupinami in propadlim državnim udarom leta 2016. Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v nedeljo dejal, da bi Ankara lahko vstop Finske v zvezo Nato potrdila brez njene sosede Švedske, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem je turški voditelj ponovil zahtevo, da jim Švedska izroči osumljence, ki jim Turčija očita teroristične aktivnosti.

"Če bo potrebno, se lahko o Finski odločimo drugače. Švedska bo ob tem šokirana," je turški voditelj še odgovoril na vprašanje v televizijskem pogovoru.

Erdogan je na televizijskem srečanju z mlajšimi volivci spregovoril nekaj dni zatem, ko je Ankara ustavila pogovore o vstopu v Nato s skandinavskima državama. To je mogoče pripisati tudi majskim predsedniškim volitvam, na katerih kaže na tesen rezultat, zato verjetno želi mobilizirati konservativne in nacionalistične podpornike, dodaja AFP.

Turčija bo morda zeleno luč za vstop v Nato prižgala le Finski

Turški predsednik je nezadovoljen predvsem zaradi švedske zavrnitve prošnje, da jim izroči večje število osumljencev, ki jih Ankara povezuje z nezakonitimi kurdskimi skupinami in propadlim državnim udarom leta 2016. Z današnjimi izjavami je pokazal, da je pripravljen zeleno luč za Nato prižgati le Finski. "Če si zares želite pridružiti Natu, nam boste vrnili te teroriste," je Švedski sporočil Erdogan.

Turčija in Madžarska ostajata edini od skupaj 30 držav članic zahodnega obrambnega zavezništva, ki še nista ratificirali vstopa Švedske in Finske v Nato, pri čemer naj bi Madžarska to storila februarja.

Turčija je ta teden preložila nov krog pogovorov s Švedsko in Finsko, iz Ankare pa so v ponedeljek sporočili, naj Švedska ne računa na turško podporo pri vstopu v zavezništvo, potem ko je na sobotnem protestu v Stockholmu švedsko-danski desničarski skrajnež Rasmus Paludan sežgal Koran.

Švedske oblasti so sicer obsodile dejanja skrajneža, vendar so hkrati tudi branile široko opredelitev svobode govora v svoji državi. Finska je zaradi napovedane turške blokade vstopa Švedske sporočila, da bo razmislila o vstopu v zvezo brez sosede, čeprav skupni vstop ostaja "prva možnost".

Recep Tayyip Erdogan Novice Švedi razbesneli turškega predsednika Erdogana

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin