SiolNET. Novice Svet
0,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Enkrat na mesec brezplačno v italijanske muzeje

0,36

termometer

Kolosej
Kolosej Foto: Reuters

Po Italiji bodo od danes tamkajšnji državni muzeji vsako prvo nedeljo v mesecu znova omogočili prost vstop obiskovalcem. Brezplačno si bo v danem terminu tako mogoče ogledati arheološko najdišče Pompeji, grad Miramar, kraljevo palačo v Caserti ter rimski amfiteater Kolosej, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Blodnik po Istri Trendi Pozabite turistične "bisere", v Istri se zanimive zgodbe skrivajo povsem drugje #intervju

Iniciativo za brezplačen obisk državnih muzejev vsako prvo nedeljo v mesecu je leta 2014 uvedel tedanji minister za kulturo in turizem Dario Franceschini.

Avgusta lani je sicer zdaj že nekdanji minister Alberto Bonisoli brezplačen vstop ob določenih nedeljah ukinil, vodstva muzejev pa so se lahko sama odločala, ob katerih dnevih bodo v muzejih ponudili prost vstop.

Veliko zanimanja

Pompeji Pompeji Foto: Getty Images Po pisanju Anse jo možnost brezplačnega vstopa v letih veljave iniciative izkoristilo 15 milijonov obiskovalcev, tako iz Italije kot iz tujine. Z njo so bile najbolj zadovoljne družine, saj si sicer plačilo vstopnine za ogled nacionalne dediščine težko privoščijo.

Italija se ponaša z največ vpisi na Unescov seznam naravne in kulturne dediščine ter nekaterimi najbolj obiskanimi turističnimi znamenitostmi na svetu.

Ministrstvo se z dodatnimi dnevi, ko je vstop v italijanske državne muzeje prost, pridružuje tudi nacionalni akciji Grem v muzej. So pa na ministrstvu že napovedali, da bo v nekaterih muzejih omejeno število obiskovalcev, ki si jih bodo lahko ogledovali sočasno.

Planet TV Planet TV Slovenija ima novo turistično znamenitost #video

Izkoriščevalske agencije

Ideja je tedaj naletela na neodobravanje nekaterih direktorjev muzejev, na primer Nemca Eikeja Schmidta, ki je vodil galerijo Uffizi v Firencah. Kot je lani povedal za časnik La Nazione, so sistem prostega vstopa s pridom izkoriščale številne turistične agencije, ki so turiste v dneh, ko je bil vstop prost, vodile v muzeje, od njih pa kljub temu pobirale denar za vstopnino.

Kompas Posel danes Hrvati prodajajo največjo slovensko turistično agencijo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin