Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 1. 2016,
14.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

vojska Severna Koreja Južna Koreja

Petek, 8. 1. 2016, 14.20

6 let, 7 mesecev

Ena ima jedrsko orožje, druga mogočne zaveznice (grafika in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Južna in Severna Koreja sta tehnično še vedno v vojni, z vsakim severnokorejskim testom pa se povečuje strah, da bi med sosedama lahko izbruhnil oborožen spopad. Kako močni vojski imata?

Korejski polotok je danes preletel ameriški strateški bombnik B-52, kar je bil odgovor na jedrski poskus, ki ga je pred dnevi izvedla Severna Koreja. Bombnik je na nizki višini preletel južnokorejsko mesto Osan, po navedbah ameriške vojske pa je šlo za demonstracijo moči.

Severna in Južna Koreja na Polotoku jutranje tišine nista nikoli uradno končali vojne, ki je divjala med letoma 1950 in 1953. Meja med njima velja za najbolj zastraženo na svetu. Temperaturo zadnja leta dviguje severnokorejski voditelj Kim Džong Un – v petek je praznoval 33. rojstni dan -, ki z jedrskimi testi južni sosedi in svetu kaže, da je Severna Koreja lahko resna grožnja. Obubožana država se postavlja s svojo vojaško močjo, hkrati pa poudarja potrebo po svoji obrambi pred zunanjimi grožnjami, da ohranja notranji nadzor.

Spletni portal Global Firepower na seznamu 126 držav južnokorejsko vojsko uvršča na sedmo mesto, vojsko Severne Koreje pa na 36. mesto. Severna Koreja za vojsko oziroma obrambo letno nameni 7,5 milijarde dolarjev (6,9 milijarde evrov), Južna pa 33,1 milijarde dolarjev (30,5 milijarde evrov).

Severna Koreja ima veliko vojakov, a to ne pomeni, da je njena vojska dominantna. Kar jo varuje pred vojaškim porazom, je njen jedrski arzenal. Po številu vojakov in topniškega orožja močno prekaša svojo južno sosedo, vendar pa sta orožje in oprema precej zastareli. Večji del vojaških letal Severne Koreje je bil leta 2014 vsaj enkrat prizemljen zaradi težav z vzdrževanjem in uporabnostjo.

Sicer številčno šibkejša južnokorejska vojska se lahko zanaša na ameriško orožje in opremo, tudi več kot dva tisoč tankov in na stotine lovcev F-5, F-15 in F-16. Poleg tega je na ozemlju Južne Koreje stalno nameščenih okoli 28.500 ameriških vojakov.

Ta neuravnovešenost obeh vojsk pomaga pojasniti, zakaj si severnokorejski režim tako močno prizadeva za jedrsko orožje. Le z najbolj smrtonosnim orožjem lahko Severna Koreja pridobi prednost pred Južno in prepreči svoj vojaški spopad. V zadnjem desetletju je Severna Koreja pridobila najmanj 20 jedrskih konic, ki jih lahko namestijo na rakete majhnega in srednjega dosega. Severna Koreja si prizadeva, da bi jedrske konice lahko namestila na podmornice, kar bi pomenilo, da bi bila odporna proti uničujočim preventivnim napadom.

Poleg jedrskega orožja se Severna Koreja zanaša še na svoje majhne podmornice, težko artilerijo, ki je večinoma usmerjena v južnokorejsko prestolnico Seul, balistične rakete in kemično orožje (severnokorejsko kemično orožje so našli tudi v Siriji).

Na koga lahko računata Kakršnakoli eskalacija ali preoster odziv bi lahko vodil ne le v konflikt med Korejama, temveč bi v spor povlekel tudi ZDA, Kitajsko in Japonsko.

Po zadnjem jedrskem testu se Južna Koreja pogaja z ZDA, da bi na korejski polotok poslala svoje okrepitve. Ko je Severna Koreja nazadnje testirala jedrsko napravo leta 2013, je Washington nad Južno Korejo poslal dva bombnika B-2, ki lahko nosita tudi jedrske konice, da bi Severni Koreji pokazal vojaške mišice, na katere lahko računa Seul. Pjongjang je odgovoril z jedrsko grožnjo ZDA, ki jo je nato še večkrat ponovil.

Malo verjetno je, da bi ZDA strateško v obrambo Južni Koreji ponovno namestile jedrsko orožje, ki so ga umaknile leta 1991. Z morebitno ponovno namestitvijo bi tvegale, da bi izzvale nepredvidljiv režim v Pjongjangu.

Edina prava zaveznica Severne Koreje, Kitajska, je jedrski poskus tako kot preostali svet označila za nesprejemljivega. Peking ni bil vnaprej opozorjen na test, kar kaže na ne najboljše odnose med sosedama.

Ne spreglejte