SiolNET. Novice Svet
1,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

AstraZeneca z novim zdravilom proti bolezni covid-19

1,18

termometer

Cepljenje, cepivo, AstraZeneca
Razvili so kombinirano zdravilo z imenom evusheld, ki je namenjeno preprečevanju bolezni covid-19 pri odraslih. Foto: Reuters

Evropska agencija za zdravila (EMA) je danes sporočila, da je začela postopek pregleda novega zdravila švedsko-britanskega proizvajalca AstraZeneca. Razvili so namreč kombinirano zdravilo z imenom evusheld, ki je namenjeno preprečevanju covida-19 pri odraslih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odločitev o začetku pregleda temelji na predhodnih rezultatih kliničnih študij, ki kažejo, da bi bilo zdravilo evusheld lahko učinkovito pri bolnikih s covidom-19.

Strokovnjaki zdaj sproti ocenjujejo podatke iz različnih testov in študij ter tehtajo prednosti in slabosti zdravila. Ni znano, kdaj bodo na voljo končni rezultati.

Zdravilo ne bo šlo v obtok, dokler ne bodo imeli dovolj dokazov 

EMA je na svoji spletni strani zapisala, da se bo sprotni pregled nadaljeval, dokler izdelovalec ne bo imel na voljo dovolj dokazov za predložitev uradne vloge za pridobitev dovoljenja za promet zdravila.

Do zdaj odobrili le eno zdravilo proti covidu-19

Zdravilo evusheld sestavljata učinkovini tiksagevimab in cilgavimab. Do zdaj je bilo v EU kot posebno zdravilo proti koronavirusu odobreno le zdravilo remdesivir.

Za zdaj se nadaljujejo postopki za odobritev petih zdravil, medtem ko strokovnjaki trenutno proučujejo še tri, poroča dpa.

molnupiravir zdravilo covid-19 Merck Novice Bi bilo to lahko novo zdravilo proti bolezni covid-19? #video Janez Tomažič Novice Infektolog svari: To ni čudežno zdravilo proti koronavirusu AstraZeneca Novice Zdravilo AstraZenece nudi učinkovito zaščito pred koronavirusom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin