Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 3. 2020,
19.05

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Joe Biden Elizabeth Warren Bernie Sanders ZDA

Četrtek, 5. 3. 2020, 19.05

4 leta, 1 mesec

Elizabeth Warren se poslavlja od predsedniške kandidature

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Elizabeth Warren | Elizabeth Warren se umika iz tekme za predsednico ZDA. | Foto Reuters

Elizabeth Warren se umika iz tekme za predsednico ZDA.

Foto: Reuters

Senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren je spoznala neizogibno in se po slabih rezultatih na torkovih strankarskih volitvah predsedniškega kandidata demokratske stranke odločila za konec kandidature, poročajo ameriški mediji. Za zdaj pa še ni podprla ne Josepha Bidna ne Bernieja Sandersa, ki se še naprej potegujeta za kandidaturo.

Elizabeth Warren naj bi še vedno razmišljala o tem, kdo od njiju bo lahko najbolj učinkovito uresničil njen politični program. Če bo zvesta idejam, bo morala podpreti Bernieja Sandersa, ki ga vleče zelo na levo. Če pa bo hotela v današnjih strankarsko in čustveno močno razdeljenih ZDA res kaj doseči, bo morala podpreti Josepha Bidna, ta ima kot sredinski kandidat nekaj malega več upanja za uresničevanje demokratske agende, poroča STA.

Joseph Biden
Novice Supertorek pripadel Josephu Bidnu, milijarder Bloomberg izstopil iz tekme

Warrenova bo še razmislila, ali bo podprla Bidna ali Sandersa

Warrenova je kmalu po medijskih objavah o njenem odstopu od kampanje to potrdila pred svojim domom v Cambridgeu v zvezni državi Massachusetts. Dejala je tudi, da danes še ni pripravljena podpreti nobenega drugega kandidata. "Ni se nam treba takoj odločiti. Želim si vzeti nekaj časa in razmisliti," je dejala senatorka.

Warrenova je lani nekaj časa celo vodila v anketah med demokratskimi predsedniškimi kandidati. Ob objavi odstopa je v čustvenem nagovoru govorila o številnih deklicah, ki jih je srečala po ZDA in jim dejala, da bodo morale na predsednico čakati še najmanj štiri leta. Njen odstop pomeni, da ZDA še dolgo časa ne bodo dobile prve predsednice.

Warrenova je lani nekaj časa celo vodila v anketah med demokratskimi predsedniškimi kandidati. | Foto: Reuters Warrenova je lani nekaj časa celo vodila v anketah med demokratskimi predsedniškimi kandidati. Foto: Reuters

V tekmi ostaja še kongresnica s Havajev Tulsi Gabbard, ki je sicer v torek na Ameriški Samoi osvojila svoj prvi delegatski glas za demokratsko konvencijo. Warrenova ni uspela zmagati na nobenih dosedanjih strankarskih volitvah, v domačem Massachussetsu je v torek osvojila šele tretje mesto za Bidnom in Sandersom.

Pete Buttigieg
Novice Kdo bo stal nasproti Trumpa v boju za ameriški prestol

Sprva podpirala ukinitev zasebnega zdravstva, a si je nato premislila

Warrenova je bila znana kot kandidatka, ki je imela načrt za vse, na svoja zborovanja pa je podobno kot Sanders privlačila velike množice. Zavzemala se je za strukturne spremembe celotnega ameriškega političnega sistema in za preoblikovanje ekonomskega sistema, da bi bila slednja bolj pravična za vse prebivalce ZDA.

Gospodinjstvom z več kot 50 milijonov dolarjev premoženja je nameravala zadati splošen dvoodstotni davek na premoženje, skupaj s Sandersom je uvodoma podpirala ukinitev zasebnega zdravstva, vendar si je kasneje premislila. Podpirala je brezplačno šolanje na javnih univerzah in agresivno akcijo proti podnebnim spremembam, kar sicer zagovarjajo vsi demokrati.

Povozilo jo je to, kar bo na koncu povozilo tudi Sandersa, poroča STA. Za vse te predloge bo potrebno povišati davke in to ne le najbogatejšim, ampak vsem davkoplačevalcem v ZDA, kar vsaj večini Američanov skoraj nikoli ni všeč. Po prilagoditvi stališča do zdravstvene reforme stran od ukinitve zasebnega zdravstva je začela izgubljati podpornike na levici, ki so se preselili k Sandersu.

Ne spreglejte