Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 7. 2013,
7.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kanada nesreča nesreča vlak eksplozija

Sreda, 10. 7. 2013, 7.26

8 let

Eksplozija vlaka v Kanadi ni bila nesreča?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kanadska policija je začela kriminalno preiskavo, poskušali bodo ugotoviti, ali je šlo za nesrečo ali namerno dejanje. Pri tem so izključili terorizem.

Policijski inšpektor Michel Forget je po poročanju Reutersa povedal, da ne verjame, da je šlo za teroristično dejanje, ko je 72 vagonov nafte zgrmelo v mesto Lac-Megantic, kjer je popolnoma uničilo središče mesta. "Ne bom špekuliral o dokazih, ki smo jih odkrili, saj so zaupne narave," je povedal Forget, pri tem pa namignil, da bi lahko nekateri kazali na to, da je šlo za namerno dejanje.

"Izključujemo terorizem, vendar pa se osredotočamo na kriminalno malomarnost," je dodal. Po poročanju BBC-ja naj bi tako ugotavljali, ali so bile zavore namerno sproščene ali je šlo le za naključje.

Krivi tankerji ali zavore? V preiskavo so vključeni tudi preiskovalci Odbora za varnost v prometu Kanade, ki so sporočili, da se bodo posvetili vsem zornim kotom. Pri tem se bodo osredotočili na to, ali so bili cilindrični tankerji primerni za prevoz premoga in ali so bili vagoni primerno zaščiteni, ko so čez noč čakali v mestu Nantes, ki je blizu Lac-Megantica. Pravila namreč določajo, da se morajo inženirji prepričati, da so zavore tako močne, da se vagoni ne morejo premakniti.

V tem primeru naj bi inženir ugasnil štiri izmed petih vagonov, zadnji pa je še vedno deloval ravno zato, da bi delovale tudi zavore.

Še vedno iščejo žrtve Med gašenjem požara je bila evakuirana polovica prebivalcev mesta, v katerem živi šest tisoč ljudi. Na pomoč so priskočili tudi gasilci iz ameriških zveznih držav Maine in Vermont. Do zdaj so našli najmanj 15 ljudi, vendar so prebivalci pesimistični glede tega, da bodo 35 ljudi, ki so še vedno pogrešani, našli žive.

Oblasti so sorodnike pogrešanih prosile, naj jim priskrbijo zobne ščetke ali glavnik pogrešanih, da bi lahko ugotovili, kdo je med žrtvami. Pri tem so opozorili, da identitete nekaterih ne bodo mogli ugotoviti, saj so njihova trupla popolnoma zoglenela.

Ne spreglejte