Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 9. 2014,
12.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sojenje

Sobota, 27. 9. 2014, 12.14

8 let

Egiptovsko sodišče preložilo izrek sodbe Mubaraku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Egiptovsko sodišče ni razsodilo v primeru proti nekdanjemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku zaradi vpletenosti v smrt na stotine protestnikov.

Zaradi obsežnosti dokaznega gradiva je izrek sodbe preložilo na 29. november. Sodnik Mahmud Kamel Al Rašidi je prikazal kratek videoposnetek, na katerem je bilo videti obsežne mape dokaznega gradiva, ki jih mora sodišče preučiti. Preložitev izreka razsodbe je bila sicer veliko presenečenje.

Na sodišče so ga s helikopterjem prepeljali iz vojaške bolnišnice Mubarak je vse spremljal osebno na sodišču v prostorih policijske akademije na obrobju Kaira, zaprt v posebni varnostni celici. Na sodišče so ga s helikopterjem prepeljali iz vojaške bolnišnice.

Policija je okoli sodišča postavila cestne zapore, vseeno pa se je zbralo nekaj deset protestnikov, ki so prišli izrazit podporo odstavljenemu avtokratu.

Mubaraku in še sedmim njegovim nekdanjim bližnjim sodelavcem sodijo zaradi vpletenosti v smrti več kot 800 protestnikov med 18-dnevno vstajo, ki ga je februarja 2011 odnesla s položaja.

Mubarak krivdo zanika in vztraja, da nikoli ni ukazal pobijanja V predhodnem sojenju je bil obsojen na dosmrtno ječo, a je prizivno sodišče razsodbo iz tehničnih razlogov razveljavilo. 86-letni Mubarak krivdo zanika in vztraja, da nikoli ni ukazal pobijanja.

Sodnik Al Rašidi je pojasnil, da mu še ni uspelo spisati pisnega pojasnila svoje odločitve. "Zato se je sodišče odločilo razsodbo prestaviti na 29. november," je dejal.

Sicer pa sodišče v ločenem postopku Mubaraku sodi še zaradi obtožb o korupciji. V tem primeru so soobtoženi njegova sinova Gamal in Ala ter neki nekdanji egiptovski poslovnež. Tudi v tem primeru je bila razsodba prestavljena na 29. november.

Maja je bil Mubarak že spoznan za krivega korupcije v nekem drugem primeru in obsojen na triletno zaporno kazen.

Ne spreglejte