SiolNET. Novice Svet
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ECDC: Prenos virusa opičjih koz na živali lahko pomeni več okužb

0,11

termometer

Opičje koze | Pri ECDC so majhne otroke, nosečnice in bolnike z imunosupresijo navedli kot ljudi, pri katerih lahko okužba izzove težje simptome. | Foto: Reuters
Pri ECDC so majhne otroke, nosečnice in bolnike z imunosupresijo navedli kot ljudi, pri katerih lahko okužba izzove težje simptome. Foto: Reuters

Če se pojavi prenos virusa opičjih koz na živali, lahko ta bolezen postane endemična tudi v Evropi, so danes sporočili iz Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC). Iz Svetovne zdravstvene organizacije pa sporočajo, da je prenose okužb v državah, kjer ta bolezen ni endemična, mogoče ustaviti.

Po besedah direktorice ECDC Andree Ammon pri vseh dosedanjih potrjenih primerih opažajo blage simptome. Četudi je poudarila, da je nevarnost širjenja med splošno populacijo zelo nizka, pa je dodala, da je verjetnost nadaljnjih prenosov okužb med ljudmi z več spolnimi partnerji visoka.

Maria Van Kerkhove, ki je pri WHO pristojna že za tehnično vodenje v odzivanju na covid-19, je v ponedeljek izrazila prepričanje, da so razmere, kar zadeva opičje koze, obvladljive, rekoč, da se prenos okužb med ljudmi lahko ustavi v državah, kjer ta bolezen ni endemična.

Opičje koze Novice V Avstriji potrdili prvi primer opičjih koz

WHO: Doslej zabeležili 200 primerov 

Po njenih besedah je WHO doslej skupno zabeležil 200 primerov potrjenih okužb oziroma sumov na okužbo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Okužbe z virusom opičjih koz so bile v zadnjem tednu tako odkrite v Evropi, Severni Ameriki in Avstraliji. Po sobotnih podatkih WHO so laboratoriji v 12 različnih državah zunaj endemičnega območja poročali o sumih okužb. Zadnja država, ki je danes potrdila okužbo z virusom opičjih koz, je Danska.

Okužbe pri ljudeh, ki niso obiskali endemičnih območij 

Rosamund Lewis iz WHO je danes dejala, da so v preteklih letih že odkrivali okužbe z virusom opičjih koz zunaj endemičnih držav, a dodala, da so se tokrat prvič pojavile številne okužbe med ljudmi, ki niso potovali na endemična območja.

Strokovnjakinja WHO je sporočila, da še vedno ni znano, ali je virus morda mutiral, je pa izrazila prepričanje, da je to zelo malo verjetno, češ, da so takšni virusi ponavadi stabilni.

"To ni bolezen gejev"

Andy Seale, svetovalec WHO pri programih v zvezi s spolno prenosljivimi boleznimi, je poudaril, da opičje koze, čeprav je mogoča okužba s spolnimi odnosi, niso spolno prenosljiva bolezen.

"Četudi vidimo primere okužb med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, to ni bolezen gejev," poudarja Seale, ki je to statistiko pripisal dejstvu, da gre za del populacije, ki je zelo proaktiven pri odzivanju na nenavadne simptome, še navaja AFP.

Opičje koze so endemične v 11 afriških državah. Nedavno je bilo odobreno cepivo, ki ščiti pred okužbo s tem virusom, a je še nedostopno širši javnosti. Dobra zaščita pred okužbo je sicer tudi cepivo proti črnim kozam.

Prenos okužbe med ljudmi se lahko zgodi ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega. Prav tako lahko pride do okužbe z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično.

Simptomi pri okužbi z virusom opičjih koz so lahko blagi ali resni. Sprva se pojavijo bolezenski znaki, podobni gripi, kot so vročina, bolečine v mišicah in otekle bezgavke. Pozneje pa se lahko pojavijo izpuščaji in rane, ki so občasno tudi boleče.

Haneda letališče Novice Opičje koze se širijo. Prvi primeri tudi v Avstraliji in na Švedskem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin