SiolNET. Novice Svet
1,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Opičje koze se širijo. Prvi primeri tudi v Avstraliji in na Švedskem.

1,22

termometer

Haneda letališče | Gre za največji izbruh opičjih koz zunaj Afrike, kjer je bolezen v nekaterih tropskih predelih endemična. | Foto: Reuters
Gre za največji izbruh opičjih koz zunaj Afrike, kjer je bolezen v nekaterih tropskih predelih endemična. Foto: Reuters

Avstralske zdravstvene oblasti so danes potrdile prvi primer okužbe z virusom opičjih koz, preiskujejo pa še en primer verjetne okužbe. Oba moška sta se pred kratkim vrnila s potovanja v Evropi. V četrtek se je vse daljšemu seznamu držav s potrjeno okužbo pridružila še Švedska.

Oba Avstralca sta trenutno v izolaciji, hkrati pa poteka beleženje njunih stikov, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Avstralski premier Scott Morrison je danes v Perthu novinarjem dejal, da je treba to zadevo jemati resno, a dodal, da še ni razloga za paniko.
 | Foto: Reuters Avstralski premier Scott Morrison je danes v Perthu novinarjem dejal, da je treba to zadevo jemati resno, a dodal, da še ni razloga za paniko. Foto: Reuters

Na Švedskem še ugotavljajo izvor okužbe

Na Švedskem zdravstvene oblasti niso razkrile podatkov o okuženem posamezniku, sami pa še ugotavljajo, kje se je posameznik okužil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Simptomi pri okužbi z virusom opičjih koz so lahko blagi ali resni. Sprva se pojavijo simptomi, podobni gripi, kot so vročina, bolečine v mišicah in otekle bezgavke. Pozneje se lahko pojavijo izpuščaji in rane, ki so občasno tudi boleče.

Do prenosa virusa med ljudmi prihaja ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega. Prav tako je okužba mogoča z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično.

Učinkovito tudi cepivo proti črnim kozam 

Pred kratkim je bilo odobreno cepivo, ki ščiti pred okužbo s tem virusom, a je še nedostopno širši javnosti. Dobro zaščito pred okužbo sicer zagotavlja tudi cepivo proti črnim kozam.

Pred Švedsko in Avstralijo so primere okužbe potrdili v Veliki Britaniji, ZDA, Kanadi, Španiji in na Portugalskem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin