Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 1. 2015,
11.42

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

agenti Nemčija

Četrtek, 15. 1. 2015, 11.42

1 mesec

Dvojni agent ukradel seznam imen več kot polovice nemških obveščevalcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dvojni agent, ki je delal za nemško tujo obveščevalno službo BND, hkrati pa je tajne podatke prodajal Američanom, naj bi ukradel seznam z imeni več kot polovice agentov BND.

Na seznamu so bila tako njihova resnična imena kot imena, ki so jih uporabljali pod krinko. Agent naj bi skušal sicer informacije prodajati tudi Rusom. Domnevnega dvojnega agenta Markusa R. so aretirali julija lani. Preiskovalci so na trdem disku, ki so ga zasegli v njegovem stanovanju, našli tudi omenjeni seznam.

Američanom prodal 218 različnih dokumentov Na njem naj bi bile identitete kar 3500 agentov, ki delajo na nemških veleposlaništvih v tujini ter tudi v nemških vojnih misijah v Afganistanu, Maliju, Libanonu in Sudanu. 32-letnik naj bi strogo zaupen dokument BND iz leta 2011, ki bi lahko ogrozil več kot polovico od skupno 6500 agentov BND, ukradel in shranil na svojem računalniku, ni pa še jasno, ali ga je tudi že prodal kateri od drugih obveščevalnih agencij.

Markus R. je sicer osumljen, da je ameriški obveščevalni službi prodal 218 različnih dokumentov. Do agentov Cie naj bi leta 2012 pristopil sam preko veleposlaništva ZDA v Berlinu in jim ponudil informacije.

Stik poskušal navezati tudi z Rusi Po prvih informacijah iz lanskega leta naj bi z agenti Cie sodeloval od leta 2012 in za dokumente, ki jim jih je predajal v avstrijskem Salzburgu, prejel okoli 25.000 evrov. Po novem naj bi mu očitali, da je Američanom tajne informacije prodajal že od leta 2010 in zanje prejel kar okoli 75.000 evrov.

Maja lani naj bi nato Markus skušal navezati stik tudi z Rusi, in sicer preko ruskega konzulata v Münchnu, a so agenti nemške domače obveščevalne službe takrat prestregli njegovo elektronsko pošto, ki je bila nešifrirana, in nato zadevo uporabili kot past.

Ne spreglejte