Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 3. 2023,
13.31

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

morje ocean zaščita Antonio Guterres Združeni narodi

Nedelja, 5. 3. 2023, 13.31

1 leto, 1 mesec

Države članice ZN končno dosegle pomemben dogovor #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Države članice ZN so se v soboto po desetih letih pogajanj končno dogovorile o besedilu prve mednarodne pogodbe o zaščiti svetovnih oceanov, krhkega in pomembnega naravnega bogastva, ki pokriva skoraj polovico planeta, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V skladu z dogovorom naj bi med drugim zaščitili 30 odstotkov svetovnih morij do leta 2030.

"Ladja je dosegla obalo," je na sedežu ZN v New Yorku v soboto zvečer oziroma danes okrog 3.30 po srednjeevropskem času ob glasnem in dolgem ploskanju delegatov sporočila predsedujoča konferenci, ambasadorka ZN za oceane Rena Lee. Pogajanja so trajala kar 38 ur.

Antonio Guterres
Novice Guterres ostro nad svetovni gospodarski sistem, "ki koristi le bogatim državam"

Besedilo oblikovali po dveh tednih intenzivnih pogovorov

Natančno besedilo sporazuma ni bilo takoj objavljeno, vendar so ga aktivisti po dolgih letih razprav že pozdravili kot prelomno za zaščito biotske raznovrstnosti. Sporazum velja za ključen dokument za ohranitev 30 odstotkov svetovnega kopnega in oceanov do leta 2030, kot so se svetovne vlade dogovorile decembra v Montrealu.

Po dveh tednih intenzivnih pogovorov, ki so se sklenili z 38-urnim maratonskim zasedanjem, so delegati dokončno oblikovali besedilo, ki ga zdaj ni več mogoče bistveno spremeniti. Lee je pogajalcem dejala, da "ne bo ponovnega odpiranja vsebinskih razprav".

Napovedala je, da bo sporazum uradno sprejet, ko ga bodo preverili pravniki in ko bo preveden v šest uradnih jezikov Združenih narodov.

Guterres pohvalil delegate

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pohvalil delegate, po besedah tiskovne predstavnice ZN pa bo sporazum pomenil "zmago multilateralizma in globalnih prizadevanj za boj proti uničujočim trendom, s katerimi se spopada zdravje oceanov".

Komisar EU za okolje Virginijus Sinkevičius je medtem sporazum označil za "ključni korak naprej pri ohranjanju morskega življenja in biotske raznovrstnosti, ki sta bistvenega pomena za nas in prihodnje generacije".

Zadnji mednarodni sporazum o varstvu oceanov, Konvencija ZN o pomorskem pravu, je bil podpisan pred več kot 40 leti, leta 1982. Ta sporazum je vzpostavil območje, imenovano odprto morje – mednarodne vode, kjer imajo vse države pravico do ribolova, plovbe in raziskav – vendar je zaščitenih le malo več kot en odstotek teh voda.

Morsko življenje zunaj teh zaščitenih območij je vse bolj ogroženo zaradi podnebnih sprememb, čezmernega ribolova in ladijskega prometa.

Letni posvet slovenske diplomacije. Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon računa na dober rezultat v boju za sedež Slovenije v Varnostnem svetu ZN
Tanja Fajon v ZN
Novice Fajonova v ZN: Vsakršna neizzvana invazija na suvereno državo je nesprejemljiva
Ne spreglejte