Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 8. 2023,
6.42

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,65

Natisni članek

Mali Lošinj avtokamp Hrvaška neurje

Sobota, 5. 8. 2023, 6.42

9 mesecev

Dramatične razmere na Lošinju #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,65

Pestro nevihtno dogajanje nad Slovenijo se je včeraj popoldne premaknilo tudi nad Kvarner. Neurje z močnim vetrom in dežjem je v avtokampu Čikat v Malem Lošinju podrlo več dreves in poškodovalo avtomobile, počitniške prikolice in šotore.

Fotografije prikazujejo podrte borovce v avtokampu Čikat, ki so še včeraj turistom dajali senco, nato pa so v popoldanskem neurju podlegli močnim sunkom vetra in se prevrnili na prikolice in šotore. Sunki vetra so dosegali hitrosti do 120 kilometrov na uro.

Več dreves je padlo tudi na ceste in oteževalo promet po otoku.

O večji škodi poročajo tudi z otoka Rab.

Čikat. Lošinj. Nevihta. | Foto: Avtokampi.si Foto: Avtokampi.si Čikat. Lošinj. Nevihta. | Foto: Avtokampi.si Foto: Avtokampi.si

Na Hrvaškem evakuirali več ljudi

Poplave se začenjajo tudi na Hrvaškem. Gasilci so v Zagrebu s splava rešili dve osebi, več ljudi v občini Brdovec pa so evakuirali, saj je voda že dosegla njihove hiše. Skupno gasilci poročajo o več kot sto intervencijah, ki so se večinoma nanašale na črpanje vode iz objektov, polnjenje vreč s peskom ter odstranjevanje dreves s prometnih poti.

V bližini Hendrixovega mostu v Zagrebu so gasilci s splava rešili dve osebi, v občini Brdovec pa so tri migrante iz Afganistana rešili pred utopitvijo. "Rešeni so bili in mislim, da so jih že oskrbeli v zdravstvenem domu," je pojasnil notranji minister Davor Božinović.

Minister je med obiskom v občini Brdovec opozoril, da so razmere tu resne, saj je voda ponekod že vdrla v hiše. Skupno naj bi voda v občini zajela osem hiš, prebivalce pa so dopoldne že evakuirali. Gasilci so sicer rešili tudi 13 psov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V Medžimurski in Varaždinski županiji je noč minila brez večjih težav. V drugi je sicer reka Drava ponekod prestopila bregove in ogroža bližnje hiše.

Na območju Primorsko-goranske županije so v petek gasilci opravili 82 intervencij, na območju Istrske županije 13, v Zadrski županiji 27 in več kot deset na območju Zagrebške županije. Največ intervencij se je nanašalo na črpanje vode iz objektov, polnjenje vreč s peskom ter odstranjevanje vej in dreves s cest, poroča hrvaški N1.

Splitsko-dalmatinsko županijo je ponoči prizadelo tudi neurje, ki je zaradi strel povzročilo več manjših požarov. Te so gasilci že pogasili. Poleg neurja je bilo po poročanju hrvaških medijev pred polotokom Sveti Petar mogoče opaziti tudi vodno trombo, ki naj bi trajala le nekaj minut.

Za vso državo je sicer v veljavi rumeno opozorilo. Poleg že napotenih sil pa je v stanju pripravljenosti tudi 150 pripadnikov hrvaške vojske.

Ne spreglejte