Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 3. 2016,
12.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

migrantska kriza Grčija Makedonija

Četrtek, 3. 3. 2016, 12.35

6 let, 7 mesecev

Donald Tusk ekonomskim migrantom: Ne prihajajte v Evropo!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Stanje v kraju Idomeni na grško-makedonski meji je na robu humanitarne katastrofe. Na vstop v Makedonijo čaka 11 tisoč prebežnikov. Primanjkuje hrane in vode, grozi izbruh nalezljivih bolezni.

V grškem obmejnem kraju Idomeni na vstop v Makedonijo po poročanju grškega časnika Ekathimerini čaka 11.500 prebežnikov, število pa se iz dneva v dan veča. Na območje mejnega prehoda v povprečju pride 900 prebežnikov dnevno.

Grške oblasti so zaradi vse večjega števila prebežnikov začele na območju mejnega prehoda Idomeni graditi dodaten sprejemni center. Humanitarne organizacije ob tem opozarjajo, da je oskrba tako velike množice ljudi vse težja, primanjkuje namreč osnovnih dobrin, predvsem vode in hrane.

Pred vrati nova humanitarna katastrofa? Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNCHR) opozarja na grozečo humanitarno katastrofo na grško-makedonski meji. Ta je posledica odločitve Makedonije, ki je po omejitvah za vstop migrantov v Avstriji in državah na balkanski migracijski poti tudi sama močno poostrila pogoje za vstop prebežnikov v državo.

V zadnjih dneh vstop v državo dovoli le še Sircem in Iračanom, ki imajo vse potrebne dokumente. V sredo je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug Makedonija vstop v državo dovolila le 300 prebežnikom.

z Aten so sporočili, da je v Grčiji sedaj že skoraj 32.000 beguncev in migrantov. "Moramo najti rešitev, kam bomo namestili vse te ljudi. Dejstvo je, da Grčija ni več le prehodna država, postali smo nekakšna tamponska cona," je včeraj grški minister za migracije Yannis Mouzalas dejal na srečanju z župani grških mest.

Tusk ekonomskim migrantom sporoča, naj ne prihajajo v Evropo

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes med obiskom Grčije ekonomske migrante pozval, naj ne tvegajo svojih življenj in naj ne prihajajo v Evropo.

"Želim nagovoriti vse potencialne nezakonite ekonomske migrante ne glede na to, od kod ste: Ne prihajajte v Evropo. Ne verjemite tihotapcem. Ne tvegajte svojih življenj in denarja. Vse je zaman," je dejal Tusk na novinarski konferenci z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom v Atenah.

Poudaril, da ne Grčija ne katerakoli druga evropska država ne bo več tranzitna država, saj bodo schengenska pravila znova začela veljati, Grkom pa je sporočil, da izključitev njihove države iz schengna ni ne cilj ne sredstvo v tej krizi.

Grčija prosi za pol milijarde evrov pomoči, komisija predlaga 700 milijonov v treh letih Grčija je zaradi vse večjih težav pri spoprijemanju z migracijsko krizo Evropsko komisijo zaprosila za pol milijarde evrov pomoči. Bruselj je medtem v sredo razkril načrt, v katerem predlaga 700 milijonov evrov humanitarne pomoči v treh letih za članice EU pri spoprijemanju z migracijsko krizo. V tem letu naj bi za to namenili 300 milijonov evrov, v prihodnjih dveh letih pa še po 200 milijonov evrov.

Od začetka leta v Grčijo vstopilo že več kot 120 tisoč prebežnikov V Grčijo je od začetka leta po podatkih UNHCR vstopilo že 124 tisoč prebežnikov, 85 odstotkov jih je državljanov Sirije, Afganistana in Iraka. Kot še navaja organizacija, je med njimi 36 odstotkov otrok, 20 odstotkov žensk in 44 odstotkov moških. Kot v zadnjem poročili navaja UNHCR, je v tednu od 19. do 25. februarja v

Grčijo vstopilo 17.568 prebežnikov, Makedonija pa je pot proti državam srednje in severne Evrope dovolila 3.597 prebežnikom.

V Slovenijo je v istem obdobju vstopilo 2.336 prebežnikov, še navaja organizacija Združenih narodov.

Ne spreglejte