Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 3. 2017,
22.00

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Natisni članek

Donald Trump zdravstvena reforma

Petek, 24. 3. 2017, 22.00

7 let

Donald Trump ponuja roko sodelovanja demokratom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Republikanci v predstavniškem domu ameriškega kongresa so umaknili za danes predvideno glasovanje o predlogu zakonodaje, ki bi ukinila zdravstveno reformo Baracka Obame in uvedla novo. Ameriški predsednik Donald Trump zdaj k sodelovanju vabi demokrate.

Predsednik Donald Trump je po četrtkovi preložitvi zahteval glasovanje danes, a tudi tokrat predlagateljem med republikanci ni uspelo zbrati dovolj podpore. Predlog je bil umaknjen tik pred predvidenim glasovanjem, kar predstavlja velik poraz za ameriškega predsednika. Ukinitev in nadomestitev programa, znanega kot obamacare, je bila ena njegovih glavnih predvolilnih obljub.

Trump naj bi sam predlagal umik

Trump naj bi celo sam pozval predsednika predstavniškega doma Paula Ryana, naj glasovanje umakne.  Kot je po porazu dejal predsednik, so bili blizu in so zdaj odprti za sodelovanje z demokrati za boljši zakon. Predlagatelji bi morali za potrditev predloga reforme zbrati 215 glasov podpore, kar pa jim zaradi nasprotovanja v vrstah samih republikancev ni uspelo. Kot je dejal Ryan, bodo sedaj do nadaljnjega morali živeti z Obamovo reformo.

"Bili smo zelo blizu"

Trump je bil zaradi tega "nekoliko razočaran in presenečen". "Bili smo zelo blizu, a demokrati nam niso hoteli dati niti enega glasu," je poudaril Trump in priznal, da je brez demokratskih glasov težko zagotoviti zadostno podporo. "Zmanjkalo bi 10 do 15 glasov," je dejal.

"Obamacare bo leta 2017 naravnost eksplodiral"

V izjavi je sicer ponovil svoje stališče, da je zdravstvena reforma njegovega predhodnika Baracka Obame, znana kot obamacare, slaba, da bo povzročila visoke stroške in da bo leta 2017 naravnost eksplodirala. Obamacare ne more biti uspešen, meni.

Prepričan je, da je bil njegov predlog zdravstvenega zakona zelo dober, a nato dejal, da bo naslednji še boljši. Trump je namreč prepričan, da bodo tudi demokrati kmalu uvideli slabosti Obamove reforme in pristopili k njim s predlogom, da skupaj sooblikujejo nov, boljši zakon. "In mi smo odprti za sodelovanje," je večkrat poudaril predsednik ZDA.

Zdaj se bo posvetil davčni reformi

Kot je dejal, si sam želi dobre reforme, zakona, ki bo najboljši za ljudi. Na vprašanje o njegovih predvolilnih obljubah, da bo ukinil obamacare, pa je dejal, da ni obljubil, da bo to storil že v tako kratkem času. Napovedal je še, da se bodo zdaj verjetno osredotočili na davčno reformo.

Trump je za predlog zastavil ves svoj vpliv, se celo osebno napotil v kongres in izvedel nešteto telefonskih klicev, da bi prepričal nasprotnike med republikanci. Za te je predlog zakonodaje šel bodisi predaleč v spremembah Obamove reforme bodisi vanjo ni posegel v zadostni meri. Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je že pred tem danes nakazal, da se administracija pripravlja na poraz. Donald Trump je "naredil, vse kar je lahko", da bi bil predlog sprejet, je dejal. 

Trumpa so izdali njegovi

430 članov predstavniškega doma (193 demokratov in 237 republikancev) naj bi o zakonodaji glasovalo malo po 20.30 po srednjeevropskem času. A število republikancev, ki je napovedalo nasprotovanje, je preseglo 30, s čimer je bil poraz neizogiben. Demokratska manjšina je predlogu nasprotovala v celoti.

Kaj bi prinesel Trumpov zakon

Predlog bi prinesel manj proračunskega denarja za starejše in revne ter manj zavarovanih Američanov, zaradi česar je Trumpova reforma v javnosti manj priljubljena kot sedanji sistem. Trumpcare zavarovalnicam omogoča, da starejšim zaračunavajo petkrat višje premije kot mladim in zdravim.

Reforma prav tako odvzema denar za zavarovanje 11 milijonom revnejšim Američanom, države ne bi mogle več računati na zvezno proračunsko pomoč, višji davki za bogatejše in zdravstveno industrijo se odpravljajo, države bi lahko od revnih poleg tega najprej zahtevale zaposlitev, preden se lahko zdravijo.

Kongresni proračunski urad je ocenil, da bi zaradi Trumpove reforme zavarovanje v naslednjem desetletju izgubilo 24 milijonov ljudi, za večino pa bi bili stroški višji, zdravstvo pa bi težje privoščili.

Ne spreglejte