Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2024,
6.36

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

Natisni članek

ZDA predsedniške volitve Nikki Haley Donald Trump

Ponedeljek, 4. 3. 2024, 6.36

1 mesec, 3 tedne

Donald Trump doživel prvi poraz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77
Donald Trump | Strankarskih zborovanj v prestolnici se je udeležilo le okrog 2000 republikancev, Haleyjeva je osvojila okrog 63 odstotkov, Trump pa 33 odstotkov glasov. | Foto Reuters

Strankarskih zborovanj v prestolnici se je udeležilo le okrog 2000 republikancev, Haleyjeva je osvojila okrog 63 odstotkov, Trump pa 33 odstotkov glasov.

Foto: Reuters

Nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley je v nedeljo na strankarskih zborovanjih za izbiro predsedniškega kandidata republikanske stranke zanesljivo premagala Donalda Trumpa v prestolnici Washington in tako dosegla svojo do zdaj edino zmago, poročajo ameriški mediji. Trump je sicer konec tedna zmagal v treh državah.

Haleyjeva je pred nedeljo izgubila osem volitev in strankarskih zborovanj z nekdanjim predsednikom ZDA, ki ostaja prepričljivi favorit za osvojitev nominacije.

Tekma se lahko konča že v torek 

Tekma se lahko konča že v torek, ko bodo imeli republikanci 15 volitev in zborovanj na isti dan. Na tako imenovani super torek bo razdeljena tretjina delegatov za strankarsko konvencijo julija v Milwaukeeju.

Za zmago republikanski kandidat potrebuje 1215 delegatov, Trump jih je do zdaj, po štetju tiskovne agencije AP, zbral 244, Haleyjeva pa 43. Trump je Haleyjevo v soboto in nedeljo zanesljivo premagal v Idahu, Missouriju in Michiganu ter od tam pobral veliko večino delegatov, ki so bili na voljo.

Republikanci so imeli strankarske volitve v Michiganu že konec februarja, vendar tiste niso štele za razdelitev delegatov, ki so jih razdelili šele v soboto na strankarskih zborovanjih.

Vse kaže, da se bo ponovil dvoboj med Trumpom in Bidnom 

Demokrati konec tedna niso imeli strankarskih zborovanj ali volitev, v torek pa jih bodo imeli skupaj 16. Predsednik ZDA Joe Biden je do zdaj zmagal povsod in je na zanesljivi poti do osvojitve nominacije, tako da vse kaže, da se bo ponovil dvoboj med Trumpom in Bidnom iz leta 2020, čeprav si večina Američanov po vseh anketah tega ne želi.

Strankarskih zborovanj v prestolnici se je udeležilo le okrog 2000 republikancev, Haleyjeva je osvojila okrog 63 odstotkov, Trump pa 33 odstotkov glasov, poroča televizija NBC. Republikanci v prestolnici veljajo za zmernejše od preostale ZDA in so Haleyjevi prisodili vseh 19 delegatov, ki so bili na voljo.

Lockbit
Novice Ponudnik unikatne storitve grozi: v soboto razkrijem vse, če ne plačate
Donald Trump, Joe Biden
Novice Biden in Trump sta zmagovalca
Volišče v ameriški zvezni državi Michigan
Novice Demokrati in republikanci v Michiganu izbirajo predsedniške kandidate
Ne spreglejte