Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
15. 4. 2014,
16.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Adolf Hitler Eva Braun FBI Argentina

Torek, 15. 4. 2014, 16.51

8 let

Dokumenti FBI: Hitler je po vojni pobegnil v Argentino

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
FBI je pred kratkim na svoji spletni strani objavil dokumente, povezane z domnevnim Hitlerjevim begom v Argentino. Tam naj bi se skupaj z Evo Braun skrival v podzemnem skrivališču.

Adolf Hitler je 30. aprila 1945, potem ko se je poročil s svojo dolgoletno ljubico Evo Braun, storil samomor v svojem podzemnem bunkerju v Berlinu. Nemška prestolnica je bila takrat obkoljena z enotami sovjetske Rdeče armade.

Številni prepričani, da Hitler ni storil samomora Dokumenti, ki jih je na svoji spletni strani objavil ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI), pa kažejo, da so bili po koncu vojne številni prepričani, da je nacistični diktator še vedno živ in da se skriva v tujini.

Tako je jeseni 1945 šef FBI John Edgar Hoover prejel pismo, v katerem pisec pisma trdi, da se Hitler zagotovo skriva v nemško govorečem delu Švice. Razlog, da se je Hitler odločil za pobeg v alpsko državo, naj bi bil ta, da ni obvladal tujega jezika, zaradi česar je za svojo skrivališče izbral nemško govorečo deželo. Edina nemško govoreča država, ki ni bila pod zasedbo zavezniških sil, pa je bila Švica.

Iz berlinskega v argentinski bunker Še več privržencev kot švicarska različica je imela argentinska različica Hitlerjevega pobega: skupaj z ženo naj bi s podmornico pobegnil iz Nemčije v Argentino. Hoover je tako jeseni 1945 prejel pismo, v katerem pisec trdi, da se Hitler skriva v Argentini. Pisec je navedel natančen kraj: na haciendi, nekaj sto kilometrov oddaljeni od prestolnice Buenos Aires. Na haciendi naj bi se skrival v podzemnem skrivališču, ki je s površjem povezano z dvigalom.

Argentinska različica zgodbe o Hitlerjevem pobegu je bila priljubljena tudi zato, ker je argentinska oblast veljala za naklonjeno fašističnim silam in ker je v Argentini živela močna nemška skupnost, v kateri so bili številni Hitlerjevi simpatizerji. Prav tako so v tej južnoameriški državi našli svojo novo domovino številni nekdanji nacisti.

Ameriški obveščevalci preverjajo zgodbe o begu v Argentino Kot pričajo dokumenti FBI, so kmalu po koncu vojne o Hitlerjevem domnevnem begu v Argentino pisali tudi nekateri ameriški časopisi, na primer Magazine Digest in Chicago Times. FBI je vse ta poročila jemal precej resno. Tako so ameriški obveščevalci jeseni 1945 preverjali možnost, da bi se Hitler res skrival v Argentini. Če bi se nekdanji nacistični diktator res hotel skriti v tej deželi, bi po mnenju ameriških obveščevalcev izbral skrivališče pri nemški družini Eichhorn, ki je imela v argentinskem zdraviliškem kraju La Falda svoj hotel. Eichhornovi so bili Hitlerjevi privrženci in celo njegovi tesni prijatelji.

Hoover je jeseni 1945 pisal tudi ameriškemu veleposlaništvu v Montevideu, prestolnici Urugvaja, in jih obvestil o poročilih o Hitlerjevem begu v Argentino. Iz dopisa je razvidno, da o tem ni ravno prepričan, za pisanje Chicago Timesa celo omenja, da je njihov dopisnik v Južni Ameriki nezanesljiv in nagnjen k senzacionalizmu.

Hitler naj bi umrl leta 1962, z Evo Braun naj bi imel dve hčerki Teza o Hitlerjevem pobegu s podmornico v Argentino je že zelo stara. Pred leti sta britanska avtorja Gerrard Williams in Simon Dunstan napisala knjigo Grey Wolf: The Escape of Adolf (Sivi volk: Adolfov pobeg), kjer sta zagovarjala tezo o Hitlerjevem pobegu v Argentino. Tam naj bi mirno živel s svojo ženo Evo. Par naj bi imel celo dve hčerki, diktator pa naj bi umrl leta 1962, star 73 let.

Resni zgodovinarji se tej tezi posmehujejo, saj ne sloni na trdnih in zanesljivih virih.

Ne spreglejte