Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2019,
8.25

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

2

Natisni članek

BiH tajne službe mediji Milorad Dodik

Četrtek, 27. 6. 2019, 8.25

4 leta, 10 mesecev

Dodik: Obveščevalna služba BiH prisluškuje medijem v regiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

2

Milorad Dodik | Predsednik predsedstva BiH Milorad Dodik trdi, da obveščevalna služba BiH prisluškuje medijem v BiH in regiji. | Foto Reuters

Predsednik predsedstva BiH Milorad Dodik trdi, da obveščevalna služba BiH prisluškuje medijem v BiH in regiji.

Foto: Reuters

Predsednik predsedstva BiH Milorad Dodik trdi, da obveščevalno-varnostna agencija BiH (OSA) prisluškuje medijem v BiH in regiji. Kot poudarja, je OSA pod neposrednim vplivom bošnjaških političnih struktur na čelu s predsednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirjem Izetbegovićem.

Po navedbah Milorada Dodika naj bi odločitev o prisluškovanju medijem dokazoval dokument iz letošnjega aprila. Z njim naj bi odredili prisluškovanje in vpliv na medije z namenom "medijske satanizacije" političnih nasprotnikov. Poleg Dnevnega avaza iz BiH naj bi bilo na seznamu še devet medijev, med njimi tudi časniki iz Hrvaške in Srbije, kot so Večernji list, Nacional, Večernje novosti, Kurir in Informer.

Facebook, prisluškovanje
Novice So Hrvati prisluškovali slovenskim novinarjem? #arbitraža

OSA naj bi načrtovala inkriminacijo političnih nasprotnikov v BiH

Dodik je v ponedeljek na novinarski konferenci v vzhodnem Sarajevu poudaril, da OSA med drugim namerava med novinarji izbrati sodelavce, ki bodo poročali, kot jim bo naročeno, ali pa v medijih zaposliti svoje ljudi. OSA naj bi načrtovala tudi inkriminacijo političnih nasprotnikov v BiH, da bi tožilstvo potem proti njim sprožilo preiskave.

Prisluškovanje medijem iz Republike Srbske naj bi bilo namenjeno diskreditiranju Dodika, prisluškovanje hrvaškim medijem pa diskreditiranju predsednika HDZ BiH Dragana Čovića. Srbske medije naj bi nadzirali zaradi poskusa diskreditiranja srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki podpira Dodika.

Srbske medije v regiji naj bi OSA nadzirala zaradi poskusa diskreditacije srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki podpira Milorada Dodika. | Foto: Reuters Srbske medije v regiji naj bi OSA nadzirala zaradi poskusa diskreditacije srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki podpira Milorada Dodika. Foto: Reuters

OSA naj bi za svoje potrebe med drugim angažirala sarajevske medije, predvsem spletni portal zurnal.info. Hrvaški mediji so se na drugi strani pod nadzorom bošnjaških obveščevalcev znašli tudi zaradi spopada med OSA in hrvaško obveščevalno-varnostno agencijo (SOA), ki je zanikala obtožbe OSA, da je poskusila za svoje posle pridobiti islamiste v BiH.

Zastava Slovenija Hrvaška Arbitraža
Novice Prisluškovalna afera: tožilstvo BiH želi v Sloveniji opraviti pogovor s pričo

Grabar-Kitarovićeva izrazila začudenje nad Dodikovo potezo

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je v sredo novinarjem v Zagrebu odgovorila, da "ni nenavadno, da bi obveščevalne službe prisluškovale tujim državljanom, ker to področje ni najbolje zakonsko urejeno". Poudarila je, da mora vsaka država za prisluškovanje svojim državljanom pridobiti sodno odredbo. Izrazila je začudenje nad tem, da bi Dodik kot predsednik predsedstva BiH objavil takšne informacije, ter napovedala, da se bo o Dodikovih izjavah pogovorila s šefom SOA Danielom Markićem.

V začetku aprila je izbruhnila tudi afera o domnevnem poskusu vpliva Hrvaške na slovenske medije, da ne bi razkrili vloge obveščevalno-varnostne agencije pri prisluškovanju slovenskim akterjem v arbitražnem postopku.

V Zagrebu so takrat ostro zavrnili navedbe slovenskih medijev, da se je prvi mož avstrijske medijske hiše Styria na Hrvaškem, sicer frančiškanski duhovnik Ivan Tolj, predstavil kot posrednik hrvaške vlade pri poskusu, da bi v slovenskih medijih preprečil objavo zgodbe o vpletenosti SOA v prisluškovanje slovenskim uradnikom v procesu arbitraže.

Ne spreglejte