Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 5. 2021,
10.44

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

2

Natisni članek

raziskava Pfizer AstraZeneca

Nedelja, 23. 5. 2021, 10.44

2 leti, 11 mesecev

Dobra podatka za cepivi AstraZenece in Pfizerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

2

pfizer | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Najnovejša raziskava zdravstvenega zavoda Anglije je pokazala, da sta cepivi proti novemu koronavirusu podjetij AstraZeneca in Pfizer/Biontech učinkoviti pri zaščiti pred indijsko različico novega koronavirusa, na spletni strani poroča britanski The Guardian.

V raziskavi, ki je potekala med 5. aprilom in 16. majem, se je Pfizerjevo cepivo dva tedna po drugem odmerku v primeru indijske različice novega koronavirusa izkazalo za 88-odstotno učinkovito, v primeru angleške različice pa za 93-odstotno učinkovito.

Cepivo AstraZenece je proti indijski različici novega koronavirusa učinkovito 60-odstotno in 66-odstotno v primeru angleške različice.

V raziskavi je sodelovalo 1.054 oseb iz vseh starostnih skupin.

Testiranje na covid-19
Novice Toliko okužb so potrdili v soboto

Pri AstraZeneci potrebno daljše obdobje

AstraZeneca | Foto: Reuters Foto: Reuters Po navedbah The Guardiana bi lahko bil razlog v manjši učinkovitosti cepiva AstraZenece v primerjavi s Pfizerjem ta, da je pri cepivu AstraZenece potrebno nekoliko daljše obdobje, da se razvije največja učinkovitost cepiva, a bi lahko cepivo po mnenju znanstvenikov kasneje imelo tudi daljšo zaščito pred novim koronavirusom.

"Zdaj je povsem jasno, zakaj je pomemben drugi odmerek cepiva, s katerim zagotovimo največjo mogočo zaščito pred novim koronavirusom in vsemi njegovimi različicami," je pojasnil sekretar angleškega zdravstvenega zavoda Matt Hancock. Ob tem je pozval vse, naj izkoristijo možnost cepljenja, ko jim je na voljo.

"Ta raziskava je pokazala, da cepiva zagotavljajo visoko raven zaščite pred simptomatskimi primeri okužbe z indijsko različico novega koronavirusa. Pričakujemo, da so še učinkovitejša glede zmanjšanja smrti in hospitalizacij zaradi covid-19," je dejala vodja imunološkega oddelka na omenjenem zavodu Mary Ramsa.

AstraZeneca
Novice Novo priporočilo EME glede cepljenja s cepivom AstraZeneca

Kako učinkoviti sta pri indijski in angleški različici?

Obe cepivi sta se tri tedne po prvem odmerku izkazali za 33-odstotno učinkoviti proti simptomatski okužbi z indijsko različico in 50-odstotno učinkoviti pri angleški različici.

V Angliji so od začetka cepljenja proti novemu koronavirusu opravili več raziskav o učinkovitosti cepiv proti novemu koronavirusu. Po dozdajšnjih podatkih je cepljenje preprečilo več kot 13 tisoč smrti in najmanj 39.100 hospitalizacij zaradi bolezni covid-19, predvsem ko gre za starejše.

Ne spreglejte