SiolNET. Novice Svet
0,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Do konca stoletja nas bo na svetu več kot 11 milijard #video

0,41

termometer

Svetovni dan prebivalstva zaznamujemo danes, namenjen pa je globljemu razmisleku o vprašanjih, povezanih s prebivalstvom. Pozornost temu vprašanju je toliko bolj na mestu ob podatku, da se je število svetovnega prebivalstva od leta 1950 do 2017 potrojilo in bo še naraščalo. Slednje pa ne velja za EU in Slovenijo kot njen del.

Po podatkih Združenih narodov (ZN), ki jih je objavil slovenski statistični urad, trenutno na svetu živi 7,55 milijarde prebivalcev, do konca tega stoletja pa bo naraslo na 11,18 milijarde.

K rasti prebivalstva prispevajo predvsem manj razvite države

Večino prirasta svetovnega prebivalstva, ki se povečuje za okoli 1,2 odstotka na leto, prispevajo manj razvite države, kjer skupaj živi dve tretjini svetovnega prebivalstva.

Od leta 1950 se je prebivalstvo najbolj povečalo v Afriki (za več kot petkrat), najmanj pa v Evropi, in sicer 1,3-krat. V Sloveniji se je povečalo za 1,4-krat.

Po projekcijah srednje različice ZN naj bi se delež ljudi, ki živijo v manj razvitih delih sveta, do konca tega stoletja povečal na 89 odstotkov oz. na 9,9 milijarde, prebivalstvo v razvitejših delih sveta pa naj se številčno ne bi bistveno spremenilo - z 1,26 milijarde naj bi se povečalo na 1,28 milijarde.

Sonja Gole Posel danes Eni od najvplivnejših slovenskih menedžerk grozi osem let zapora

Svetovno prebivalstvo narašča zaradi zniževanja umrljivosti

Svetovno prebivalstvo po ugotovitvah ZN v zadnjem času sicer izraziteje narašča predvsem zaradi zniževanja umrljivosti, ki je nižja zlasti zaradi čedalje bolj dostopne zdravstvene oskrbe in izboljšanih higienskih razmer. Posledično narašča tudi število starejšega prebivalstva.

Če bo prebivalstvo na večini kontinentov v prihodnje naraščalo, pa slednje ne velja za Evropo, kjer naj bi se število prebivalstva zaradi upadanja rojstev do konca tega stoletja zmanjšalo za 12 odstotkov.

Slednje že kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat, ki pravijo, da je bilo lani v EU 5,1 milijona rojstev in 5,3 milijona smrti. Kljub temu se je sicer število prebivalcev v EU lani povečalo za 1,1 milijona (na 512,6 milijona), in sicer predvsem zaradi migracij.

bučke Trendi Kako bučke shraniti za zimo

Do leta 2080 naj bi bilo v Sloveniji manj prebivalcev kot v letu 2015

V Sloveniji naj bi se po podatkih slovenskega statističnega urada število prebivalcev povečevalo do okoli leta 2025, ko naj bi z 2.066.900 naraslo na okoli 2.083.000, nato pa naj bi začelo počasi upadati. 1. januarja 2080 naj bi imela tako Slovenija 1.938.000 prebivalcev, kar je šest odstotkov manj kot v letu 2015.

11. junij je ZN kot svetovni dan prebivalstva razglasil leta 1989, dve leti po tistem, ko je svetovno prebivalstvo doseglo pet milijard.

gorivo OMV Avtomoto Poraba goriva: Prihajajo končno pravi podatki? Donald Trump Avtomoto Trump je Tesli zakuhal pravi polom cen

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin