Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 12. 2017,
7.47

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

ZDA Donald Trump Roy Moore Doug Jones

Sreda, 13. 12. 2017, 7.47

6 let, 4 mesece

Demokratom v Alabami uspelo po četrt stoletja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Doug Jones | Foto Reuters

Foto: Reuters

Doug Jones se je v torek zapisal v zgodovino kot prvi demokrat, ki mu je po četrt stoletja uspelo zmagati na senatnih volitvah v globoko konservativni ameriški zvezni državi Alabami. Na posebnih volitvah je tesno premagal republikanca Roya Moora, na katerega letijo obtožbe spolnega nadlegovanja mladoletnic.

Ameriške televizije so po napetem zbiranju volilnih rezultatov skoraj štiri ure po zaprtju volišč Jonesa razglasile za zmagovalca s 50 odstotki glasov proti 49, še preden so bili znani vsi rezultati, vendar v okrožjih, kjer imajo večino demokratski volivci. Na koncu je glede na podatke volilne komisije Jones dobil 49,9 odstotka, Moore pa 48,4 odstotka glasov. Dva odstotka volivcev sta glasovala za nekoga tretjega, ki ga ni bilo na glasovnici.

Volitve so odmevale po vseh ZDA, saj je šlo tudi za neke vrste referendum o predsedniku Donaldu Trumpu. Ta je podpiral Moora, pred letom dni na predsedniških volitvah v Alabami pa gladko porazil demokratinjo Hillary Clinton.

Le še glas večine za republikance v senatu

Jones in Moore sta tekmovala za sedež pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa, Jonesova zmaga pa pomeni, da imajo republikanci po novem v senatu le še en glas večine. Po Jonesovi prisegi bo razmerje 51 sedežev za republikance proti 49 za demokrate, saj dva neodvisna senatorja glasujeta z demokrati. To pomeni, da se zdaj zapleta potrditev velike republikanske davčne reforme.

Do začetka novembra, ko je Washington Post objavil obtožbe žensk, da jih je danes 70-letni Moore pred desetletji spolno nadlegoval kot mladoletne, ni bilo nobenega dvoma o zmagovalcu. Alabama je globoko konservativna država, kjer je lani Trump na predsedniških volitvah zanesljivo, s skoraj 30 odstotnimi točkami prednosti premagal Hillary Clinton.

Roy Moore je bil že dvakrat odstavljen kot predsednik vrhovnega sodišča. | Foto: Reuters Roy Moore je bil že dvakrat odstavljen kot predsednik vrhovnega sodišča. Foto: Reuters

Na volišče prišel na konju

Moore, ki je na volišče prijahal na konju, je bil v Alabami dvakrat izvoljen za predsednika vrhovnega sodišča države, a so ga obakrat odstavili zaradi nespoštovanja ustave in zakonov. Prvič ga je to doletelo zaradi postavitve spomenika desetim božjim zapovedim v avli sodišča, drugič zaradi nespoštovanja legalizacije porok med homoseksualci.

Republikanci iz Washingtona ga niso želeli sprejeti medse in na strankarskih volitvah skupaj s Trumpom podprli njegovega nasprotnika Luthra Strangea. Še manj so ga želeli po izbruhu obtožb o spolnem nadlegovanju mladoletnic, vendar si je Trump premislil in ga podprl z besedami, da ima raje v senatu Moora kot pa kateregakoli demokrata.

Jonesa podprl tudi Obama

Med znanimi obrazi, ki so podprli Jonesa, je bil tudi nekdanji predsednik ZDA Barack Obama. | Foto: Reuters Med znanimi obrazi, ki so podprli Jonesa, je bil tudi nekdanji predsednik ZDA Barack Obama. Foto: Reuters Jonesova zmaga je velik politični udarec za Trumpa, za republikansko stranko, ki je Moora spet podprla, ko ga je podprl Trump, in za nekdanjega Trumpovega stratega Steva Bannona, ki je vodil intenzivno kampanjo za Moora.

Jones je imel veliko podporo nacionalne demokratske stranke, temnopoltih volivcev, ki so prišli volit v tako velikem številu kot za predsedniške, ne pa posebne senatne volitve, ter slavnih, kot je nekdanji predsednik Barack Obama, ki je posnel sporočila v podporo kandidatu. Jones je za televizijske oglase porabil šestkrat več denarja kot Moore.

Ob koncu kampanje je prišel v rojstno državo nekdanji košarkarski zvezdnik lige NBA Charles Barkley. "Enkrat moramo nehati delovati kot idioti za vse preostale ZDA," je na enem od zborovanj dejal Barkley.

Optimistično proti letu 2018

Demokrati zdaj z večjim upanjem gledajo na november 2018, ko bodo imeli možnost prevzeti večino v obeh domovih ameriškega kongresa, kar bo začetek spopadov med njimi in predsednikom Trumpom in najverjetneje privedlo do postopka za predsednikovo odstavitev.

Trump, ki je Jonesa pred volitvami kritiziral kot lakaja kongresnih demokratskih levičarjev, ki bo katastrofalen za Ameriko, je po volitvah zmagovalcu hitro čestital. "Čestitke Dougu Jonesu za težko priborjeno zmago. Zmaga je zmaga. Ljudje iz Alabame so veliki in republikanci bodo imeli v kratkem drugo priložnost za isti sedež. Nikoli se ne konča," je sporočil Trump.

Ne spreglejte