Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 9. 2012,
10.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

konvencija

Sobota, 1. 9. 2012, 10.15

7 let, 12 mesecev

Demokrati napovedujejo odprto in dostopno konvencijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriška demokratska stranka bo prihodnji teden na nacionalni konvenciji v v Severni Karolini potrdila Baracka Obamo za svojega predsedniškega kandidata.

Poleg Obame bo demokratska stranka za svojega podpredsedniškega kandidata potrdile še Josepha Bidena, hkrati pa obljublja, da bo dogodek najbolj odprt in dostopen v zgodovini konvencij. Predsednica nacionalnega odbora stranke Debbie Wasserman Schultz je napoved o najbolj odprti in dostopni konvenciji utemeljila med drugim s tem, da bo na njej sodelovalo rekordno število delegatov - šest tisoč.

Ob tem mora biti v vsaki državni delegaciji pol žensk in pol moških, poleg tega pa mora imeti vsaka tudi zadostno število predstavnikov manjšin, kot so temnopolti, Latinoameričani, Azijci, homoseksualci in drugi. Schultzova je napovedala, da bo Charlotte v prihodnjem tednu obiskalo 35.000 ljudi. Konvencija bo uradno trajala le tri dni, to je od 4. do 6. septembra, prireditve pa se začenjajo že v ponedeljek, na čelu z velikim praznovanjem sredi mesta na dan dela.

Imeli so težave z zbiranjem zadostnih sredstev

Demokrati so se letos odločili, da za konvencijo ne bodo sprejemali denarja od korporacij, lobistov in posebnih odborov za politične akcije, zaradi česar so imeli nekaj težav z zbiranjem zadostnih sredstev.

Obamo, ki bo nominacijo sprejel z govorom na športnem stadionu Bank of America s 73.000 sedeži, bodo drugi govorniki konvencije tokrat bolj prodajali volivcem z vidika uspehov na področju nacionalne varnosti. Računajo namreč na ponovitev uspeha Billa Clintona, ki je leta 1992 z geslom "za gospodarstvo gre, tepec", ugnal Georgea Busha starejšega kmalu po veliki zmagi proti Iraku. Demokrati naj bi predstavili vizijo trajnega gospodarskega razvoja s poudarkom na varnosti srednjega razreda, ustvarjanja dobrih delovnih mest, izplačevanja dolga, vlaganja v izobraževanje, inovacije, energijo in infrastrukturo in davčne reforme, ki bo bolj pravična.

Dokončni program konvencije še v pripravi

Demokrati dokončni program konvencije, skupaj s strankarsko politično platformo za naslednja štiri leta in oddajo delegatskih glasov Obami ter Bidenu, še pripravljajo. Platforma bo vsebovala podporo pravici do splava in homoseksualnim porokam, ne glede na to, da so volivci Severne Karoline na referendumu maja letos tovrstne poroke prepovedali z ustavo, kar je sprožilo razprave o selitvi konvencije drugam. Obama je leta 2008 v državi tesno zmagal in demokrati upajo, da mu bo to uspelo tudi tokrat, zato selitve ni bilo.

Veliko bo odvisno tudi od vremena. V torek in sredo bo konvencija potekala v športni dvorani Time Warner Cable, v četrtek pa bo potekala na odprtem stadionu. V torek bo svojega moža volivcem znova predstavila prva dama ZDA Michelle Obama, isti dan pa bo na vrsti tudi osrednji govornik konvencije, župan teksaškega San Antonia Julian Castro, s čimer želijo demokrati utrditi prednost pred republikanci glede volivcev latinskoameriškega izvora. Sreda bo namenjena napadom na republikance in osrednjo vlogo so demokrati v ta namen dali nekdanjemu predsedniku Billu Clintonu. Biden, ki ga Obama kljub ugibanjem ni odpustil, bo predsednika predstavil v četrtek zvečer po krajevnem času, Obama pa bo zaradi časovne razlike govoril šele okrog 4. ure zjutraj v petek po srednjeevropskem času.

Na seznamu govornikov so med drugim tudi odkrito homoseksualni kongresnik iz Massachusettsa Barney Frank, župan Chicaga Rahm Emanuel, Caroline Kennedy, nekdanji predsedniški kandidat John Kerry, vodja senatnih demokratov Harry Reid, sopredsednica Obamove kampanje Eva Longoria in predsednik konvencije župan Los Angelesa Antonio Villaraigosa. Državne sekretarke Hillary Clinton ni na seznamu, ker bo v času konvencije v tujini, prikazan pa bo videoposnetek s pozdravom nekdanjega predsednika Jimmyja Carterja.

Ne spreglejte