Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 6. 2024,
18.13

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
izplačilo regresa izplačilo delodajalec dopust regres

Natisni članek

Četrtek, 20. 6. 2024, 18.13

1 mesec

Delodajalci imajo le še nekaj dni časa, da izplačajo regres

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
regres-2022-pravno-svetovanje-pravnik-na-dlani | Delodajalec je po zakonu dolžan izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače, če je delavec zaposlen vse leto in ima pravico do celotnega letnega dopusta.

Delodajalec je po zakonu dolžan izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače, če je delavec zaposlen vse leto in ima pravico do celotnega letnega dopusta.

Inšpektorat za delo delodajalce opozarja, da se bliža rok za izplačilo regresa za letni dopust. Tega morajo izplačati najpozneje do 1. julija, in sicer v višini najmanj 1253,90 evra. Inšpektorji bodo izvajali usmerjeno akcijo nadzora izplačevanja regresa, pod drobnogledom bodo zlasti tisti delodajalci, ki so v preteklosti že kršili predpise.

Izplačilo regresa za letni dopust je zakonska obveznost delodajalca, hkrati pa je tudi ključen dejavnik pri zagotavljanju počitka in obnavljanja psihofizičnih sposobnosti delavcev, so v današnjem sporočilu poudarili na inšpektoratu.

Delodajalec je po zakonu dolžan izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače, če je delavec zaposlen vse leto in ima pravico do celotnega letnega dopusta. Letos morajo tako delavcem izplačati najmanj 1.253,90 evra.

Če delavec ni zaposlen vse leto, je upravičen do sorazmernega dela regresa

Če delavec ni zaposlen vse leto, je upravičen do sorazmernega dela regresa. Pravico do regresa za letni dopust imajo tudi delavci, ki delajo s krajšim delovnim časom, vendar se ta sorazmerno prilagodi delovnemu času, določenemu v pogodbi o zaposlitvi.

Kot so še pojasnili na inšpektoratu, se lahko regres za letni dopust izjemoma izplača tudi po 1. juliju, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega leta. Takšna izjema velja, če delodajalca pesti nelikvidnost, vendar le, če delodajalcu to omogoča kolektivna pogodba na ravni dejavnosti.

Inšpektorji bodo izvajali akcijo nadzora glede izplačevanja regresa, pri čemer bo nadzor prednostno usmerjen k tistim, ki so v preteklosti že kršili določbe predpisov glede plačila za delo in zaposlujejo večje število delavcev. Pri nadzorih bodo ponovno sodelovali s finančno upravo.

Delodajalcu, ki ne izplača regresa, grozi kazen 

Delodajalcu ob morebitnem neizplačilu regresa grozi kazen v višini od tri tisoč do 20 tisoč evrov. Manjšim delodajalcem, ki zaposlujejo deset ali manj delavcev, pa se lahko izreče kazen v višini od 1.500 do osem tisoč evrov. Odgovorni osebi delodajalca pravne osebe ter odgovorni osebi v državnem organu ali lokalni skupnosti pa grozi kazen v višini od 450 do dva tisoč evrov.

Kot so dodali, lahko neizplačilo regresa za letni dopust za delodajalca pomeni tudi negativne posledice pri uveljavljanju drugih pravic.

Kršitve na področju plačila za delo so sicer v zadnjih letih med kršitvami, ki jih inšpektorat za delo najpogosteje ugotavlja pri nadzorih na področju delovnih razmerij v zasebnem sektorju. V ta sklop sodijo kršitve glede plačila za delo, izplačila regresa za letni dopust in povračil stroškov v zvezi z delom ter kršitve v zvezi z minimalno plačo.

Inšpektorji so lani ugotovili 2.926 tovrstnih kršitev, kar je sicer manj kot v preteklem letu, ko so jih ugotovili 3.416, še vedno pa predstavljajo več kot 45 odstotkov ugotovljenih kršitev. Med vsemi kršitvami glede plačila za delo so lani najbolj izstopale prav kršitve glede regresa za letni dopust. Inšpektorji so jih ugotovili 1.432.

Samo v okviru lanske akcije usmerjenega nadzora glede izplačevanja regresa so inšpektorji opravili 851 inšpekcijskih pregledov in pri tem ugotovili 437 kršitev.

Denar
Novice Koliko regresa morate dobiti do 1. julija?
Evri denar denarnica
Novice Regres 2024: do kdaj mora biti izplačan in koliko?
HOFER_prodaja (3)_1200
Novice Tukaj prodajalec prejme 2.005 evrov bruto

 

Ne spreglejte