Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 4. 2016,
14.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

2

Natisni članek

Danilo Türk Združeni narodi

Sreda, 13. 4. 2016, 14.40

6 let, 7 mesecev

Danilo Türk je v generalni skupščini OZN opravil svoje. Zdaj je na vrsti konkurenca.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

2

Danilo Türk | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

"Pomembna je aktivnost ZN pri preprečevanju konfliktov v svetu," je v Generalni skupščini Združenih narodov (ZN) v New Yorku, kjer je imel zaslišanje ob kandidaturi za mesto generalnega sekretarja, dejal nekdanji predsednik države Danilo Türk.

Zaslišanje Danila Türka se je začelo ob 15. uri po našem času. V uvodni predstavitvi je poudaril, da ima že 30 let izkušenj v Združenih narodih. Ti bi po njegovih besedah morali okrepiti svojo vlogo v svetu.

Nekdanji predsednik republike je po uvodni predstavitvi odgovarjal na vprašanja držav članic Generalne skupščine. Zanimalo jih je, po kakšnem ključu bo izbiral svoje sodelavce, kako bo vodil ZN ter kako bo zagotovil potrebno sodelovanje in povezovanje med državami. 


"Šport daje mladim zgled. Ima pomembno vzgojno in izobraževalno funkcijo."

"Idealna moštva so tista, v katerih je polovica moških in polovica žensk ali pa morda celo več kot polovica žensk," je v odgovorih na vprašanja Türk izpostavil pomen žensk pri delu generalnega sekretariata ZN.

Dotaknil se je tudi področja športa. Dejal je, da se lahko Slovenci pohvalimo z velikim številom olimpijskih medalj, kar odraža pomen športa v naši kulturi. "Šport daje mladim zgled. Ima pomembno vzgojno in izobraževalno funkcijo. To bi morali Združeni narodi razumeti, " je povedal. 

"Če bom generalni sekretar, ne bom diskriminiral, prihajam iz regije, ki ni dovolj zastopana v Združenih narodih. Potrebujemo kakovostne ljudi za visoke funkcije. Pozivam vse države, da pošljejo dobre kandidate, da bomo z leti lahko izboljšali tudi zastopanost po spolu in regijah v OZN," je glede kadrovske problematike v OZN dejal Türk.


Vsak kandidat ima za predstavitev smernic na voljo dve uri. Vprašanji jim postavljajo predstavniki držav članic generalne skupščine, zatem pa tudi zainteresirana javnost prek družbenih omrežij. Prvič v zgodovini ZN so zaslišanja javna.

 Že v torek so zaslišanje opravili premier Črne gore Igor Lukšić, nekdanji portugalski premier Antonio Guterres in nekdanja bolgarska zunanja ministrica Irina Bokova.

Danes bosta ob Türku zaslišani nekdanja hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić in nekdanja zunanja ministrica Moldavije Natalia Gherman, v četrtek pa se bosta predstavila še nekdanja premierka Nove Zelandije Helen Clark in nekdanji zunanji minister Makedonije Srgjan Kerim.

Junija sledijo vnovična zaslišanja, potem pa bo Varnostni svet ZN izbral novega generalnega sekretarja OZN, desetega po vrsti v 70-letni zgodovini organizacije. Novoizbrani sekretar bo nasledil zdajšnjega Ban Ki Muna.

Ne spreglejte