Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 1. 2020,
6.19

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,35

32

Natisni članek

Kitajska virus Koronavirus

Četrtek, 30. 1. 2020, 6.19

4 leta, 1 mesec

Italija: v karanteni na ladji več tisoč ljudi, tudi znana Slovenka

Po vsem svetu razglasili izredne razmere zaradi virusa iz Kitajske #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,35

32

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes v Ženevi zaradi novega koronavirusa iz Kitajske razglasila izredne razmere po vsem svetu. Ob tem je države pozvala h koordinaciji ukrepov v skladu s svojimi smernicami. Zaradi virusa je skupaj umrlo že 170 ljudi, okoli 8.100 je okuženih. Samo v enem dnevu je na Kitajskem virus zahteval 38 življenj.

Odločitev za najvišjo stopnjo preplaha je WHO sprejel po prvih potrjenih primerih okužbe med ljudmi zunaj Kitajske. "Naša največja skrb je namenjena morebitni širitvi virusa v države s šibkim zdravstvenim sistemom (...) To ni nezaupnica Kitajski," je nocoj poudaril direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ob tem je dodal, da ni razloga za pretirane odzive, piše STA.

Skupaj lahko zaustavimo virus

"WHO ne priporoča omejitev in jim pravzaprav nasprotuje," je o potovanjih ali trgovanju s Kitajsko poudaril direktor Svetovne zdravstvene organizacije. "Vsi skupaj smo v tem in samo skupaj lahko zaustavimo virus," je še dejal in se zavzel za mednarodno sodelovanje pri pomoči državam v razvoju, razvoju cepiva in diagnostike ter preverjanju načrtov za javno zdravje, poroča nemška tiskovna agencija.

Virus 2019-nCoV. | Foto: Reuters Virus 2019-nCoV. Foto: Reuters

V Italiji v karanteni več tisoč turistov

Zaradi suma, da je eden od potnikov zbolel za novim koronavirusom, je danes v italijanskem pristanišču Civitavecchia blizu Rima na krovu ladje za križarjenja Costa Smeralda v karanteni obtičalo več kot šest tisoč turistov. Poznejši testi okužbe niso potrdili.

Zdravniki so sicer sumili, da je z virusom okužena ženska iz Macaa. Zakonski par iz Macaa je bil v izolaciji v ladijski ambulanti. Ženska naj bi imela povišano telesno temperaturo in blage simptome gripe, njenega moža so izolirali preventivno.

Križarka Italija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na ladji je tudi Lea Filipovič, bolje znana kot Lepa Afna. | Foto: Na ladji je tudi Lea Filipovič, bolje znana kot Lepa Afna. Paru so odvzeli vzorce in jih poslali na testiranje v rimsko bolnišnico Spallanzani. Testi suma okužbe s koronavirusom niso potrdili, poroča STA.

Križarka Costa Smeralda je pred dnevi izplula iz Savone na severu Italije ter se ustavila v Marseillu, Barceloni in Palmi de Mallorci, preden je prispela v Civitavecchio. 

Na ladji tudi Lepa Afna

Med potniki sta tudi najmanj dva slovenska državljana. Kot je potrdila Lea Filipovič, bolje znana kot Lepa Afna, na svojem profilu na Instagramu, sta na ladji skupaj s partnerjem Anžetom Leskovarjem. "Midva sva okej. Na ladji čakava skupaj s preostalimi gosti na nadaljnje informacije," je zapisala.

Koronavirus, Kitajska
Novice V Sloveniji ni nevarnega virusa iz Kitajske: ovrgli so prvi sum

Skoraj 1.400 ljudi v kritičnem stanju

Prvi primer okužbe pa so odkrili tudi v Tibetu, tako da je zdaj virus prisoten po vsej celinski Kitajski. Omenjeno število ljudi, umrlih v enem dnevu, je najvišje od izbruha virusa. Od okuženih jih je po najnovejših podatkih 1.370 v kritičnem stanju.

Vrhunec epidemije je sicer mogoče pričakovati šele čez približno teden dni, poroča STA. Od 170 smrtnih primerov so jih 162 zabeležili v kitajski provinci Hubei. V tej leži mesto Wuhan, kjer se je pred mesecem dni virus prvič pojavil.

Posnetek prikazuje prihod zdravstvenih delavcev na dom obolelega moškega in njegov prevoz v bolnišnico. Pristojni nenehno razkužujejo območja. Zaradi virusa so čakalne vrste za nakup zaščitnih mask pred lekarnami čedalje daljše.


Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef) je Wuhanu za pomoč v boju proti koronavirusu poslal šest ton zaščitnih mask in oblek za zdravstvene delavce. Pošiljka je v sredo prispela v Šanghaj, od tam pa naj bi jo prepeljali v Wuhan.

Na evakuacijo iz mesta medtem čaka približno 600 državljanov 14 članic EU. Prvi letali naj bi poleteli danes. Na prvem letalu naj bi bilo 250 francoskih državljanov. Na evakuacijo z območja čakajo tudi državljani drugih držav.

Domel v Suzhou
Novice Težave za slovensko podjetje? Zaradi virusa proizvodnja na Kitajskem stoji. #video

V Indiji se je okužil študent

Zunaj Kitajske so do zdaj potrdili okoli 80 primerov okužbe z virusom v okoli 20 državah. O prvih primerih okužbe danes poročajo iz Indije in s Filipinov. V Indiji je okužen študent, ki se je vrnil iz Wuhana. Bolnik je v bolnišnici v zvezni državi Kerala, njegovo stanje pa je stabilno, so sporočile zdravstvene oblasti. Tudi prvi okuženi na Filipinih je prišel iz Wuhana, gre za kitajsko državljanko.

Iz Japonske, kamor sta se iz Wuhana vrnili že dve skupini japonskih državljanov, pa so sporočili, da so pri treh ljudeh ugotovili okužbo z virusom. Iz skupine prvih 206 japonskih državljanov jih je 12 v bolnišnici. Druga skupina 200 državljanov se je v domovino vrnila danes. Na Japonskem imajo tako do zdaj potrjenih 11 primerov okužb, med njimi dva primera prenosa okužbe med ljudmi.

Tudi v Nepalu so oblasti, potem ko je država potrdila primer koronovirusa, sprejele zaščitne ukrepe. Posnetek prikazuje pouk v eni izmed osnovnih šol v nepalski prestolnici Katmandu. Učenci med poukom nosijo zaščitne maske.


Peti primer okužbe so odkrili tudi v Franciji. Peta okužena je hčerka hudo bolnega 80-letnega kitajskega turista, ki se zdravi v pariški bolnišnici in je bil pred kratkim potrjen kot četrti primer okužbe v tej evropski državi. Ženska v tridesetih letih je v slabem zdravstvenem stanju in potrebuje kisik, je v sredo povedala francoska ministrica za zdravje Agnes Buzyn.

Sportal Tine Urnaut: Vse je zaprto, vsi nosijo maske #video

V ZDA prvi primer prenosa s človeka na človeka

V ZDA so odkrili prvi primer prenosa novega koronavirusa s človeka na človeka. V Chicagu se je mož nalezel od žene, ki je bila pred tem v Wuhanu. To je šesti primer okužbe z virusom v ZDA.

Šestdesetletna ženska se je iz Wuhana v ZDA vrnila 13. januarja. Njen mož ni bil na Kitajskem. Oba sta v bolnišnici, stanje ženske je dobro, stanje 60-letnega moškega pa stabilno.

Rusija se je medtem danes zaradi preprečitve širjenja virusa odločila zapreti kopensko mejo s Kitajsko na Daljnem vzhodu in izdajati kitajskim državljanom elektronske vizume za to območje. Omejili so tudi železniški promet. V Rusiji sicer do zdaj niso potrdili še nobenega primera okužbe. Omejitve naj bi veljale do 4. februarja.

Kitajska
Novice V kitajskem mestu, kjer je izbruhnil koronavirus, začeli evakuacijo tujcev #video
Inkubacijska doba koronavirusa je povprečno 5,2 dneva, a se med bolniki močno razlikuje, so ugotovili kitajski strokovnjaki. Pri proučevanju bolnikov so poskušali dognati temeljne značilnosti izbruha. Ugotovili so, da se je od pojava virusa decembra lani v Wuhanu število primerov podvojilo vsake 7,4 dneva. Ocenili so tudi, da je vsak okuženi nato okužil 2,2 drugega človeka. Raziskovalci so še ugotovili, da do prenosa virusa s človeka na človeka prihaja od sredine decembra, piše STA.

Ikea zaradi koronavirusa zaprla vse trgovine na Kitajskem

Švedski prodajalec pohištva Ikea se je zaradi širjenja virusa medtem odločil, da bo do preklica zaprl vse trgovine na Kitajskem. Že v sredo so zaprli vrata približno polovice svojih prodajaln, danes pa so se odločili, da zaprejo vseh 30. Ikea je prejšnji teden najprej zaprla svojo poslovalnico v Wuhanu, nato pa nadaljevala ukrepe skladno s širjenjem virusa.

Virus se je po zdaj znanih podatkih razširil na vse kitajske province. | Foto: Reuters Virus se je po zdaj znanih podatkih razširil na vse kitajske province. Foto: Reuters

Švedski prodajalec pohištva ima na Kitajskem približno 14 tisoč zaposlenih, te so prosili, da do nadaljnjega ostanejo doma, kljub temu pa bodo prejeli plačilo. Tudi ameriški tehnološki velikan Google je sporočil, da bodo njihove pisarne ostale zaprte tudi po koncu praznovanja lunarnega novega leta. Zaposlenim, ki delajo na Kitajskem, so priporočili, da se čim prej vrnejo v ZDA in tam od doma delajo dva tedna.

Zaprte so tudi tovarne japonskih avtomobilskih proizvajalcev Honda in Toyota, saj se zapleta pri dobavi delov. Za umik iz Kitajske so se odločile tudi številne letalske družbe, ki so že v sredo odpovedale polete, med drugim British Airways, Lufthansa in Air France. Zaradi zmanjšanega povpraševanja, ki sledi pozivu ameriškega zdravstvenega ministrstva, je svoje storitve omejila tudi ameriška družba United Airlines.

Koronavirus, Kitajska
Sportal Na Kitajskem odpovedujejo številna športna tekmovanja
Ne spreglejte