Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 3. 2021,
7.18

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,33

24

Natisni članek

AstraZeneca cepivo varnost cepljenje

Četrtek, 18. 3. 2021, 7.18

3 leta, 1 mesec

Minister Poklukar: Nadaljujemo cepljenje s cepivom AstraZeneca #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,33

24

Odbor Evropske agencije za zdravila (EMA), pristojen za varnost, je ugotovil, da je cepivo proti novemu koronavirusu britansko-švedskega podjetja AstraZeneca varno in učinkovito, je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Kot je pojasnil, bodo cepilne centre že danes obvestili, naj nadaljujejo cepljenje.

Testiranje na covid-19
Novice Nova raziskava: zaradi možnosti ponovne okužbe bolj ogroženi starejši

Po odločitvi Evropske agencije za zdravila (EMA), da je cepivo znamke AstraZeneca varno, bo Slovenija nadaljevala njegovo uporabo. "Kot zdravnik in minister za zdravje bom na prvo mesto vedno postavljal zdravje ljudi, zato sem pred dvema dnevoma iz previdnosti ustavil cepljenje," je v večerni izjavi za javnost spomnil minister za zdravje Janez Poklukar. Tako Slovenija kot tudi več drugih evropskih držav se je za začasno ustavitev cepljenja odločilo po pojavu primerov krvnih strdkov pri osebah, ki so se cepile s tem cepivom.

Cepivo je varno

Po njegovem mnenju današnja odločitev Evropske agencije za zdravila in tudi mnenje strokovne posvetovalne skupine potrjujeta, da je cepivo varno. "Zato bomo danes cepilne centre obvestili, da z jutrišnjim dnem nadaljujejo cepljenje tudi s cepivom AstraZenece," je napovedal minister. V petek se bodo po Poklukarjevih informacijah cepili tudi zaposleni v parlamentu in državni vrh.

 Jutri ob 13. uri se bodo s cepivom AstraZeneca cepili predsednik države Borut Pahor, predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, predsednik vlade Janez Janša in predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. Cepljenje potekalo bo v prostorih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Ljubljani. | Foto: STA , Jutri ob 13. uri se bodo s cepivom AstraZeneca cepili predsednik države Borut Pahor, predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, predsednik vlade Janez Janša in predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. Cepljenje potekalo bo v prostorih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Ljubljani. Foto: STA ,

Nadaljevanje cepljenja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, za katere je namenjeno cepivo AstraZenece, pa je odvisno predvsem od organizacije cepilnih mest. Poklukar je vse prebivalce v bojazni pred novim zagonom epidemije še pozval, naj upoštevajo vse osnovne zaščitne ukrepe, kot so nošenje maske, razkuževanje rok, vzdrževanje razdalje, prezračevanje. V zadnjih dneh namreč opažajo trend rasti epidemije.

Odločitev o nadaljevanju cepljenja z AstraZeneco v Sloveniji je bila sprejeta po tem, ko je odbor EMA, pristojen za varnost, ugotovil, da je cepivo proti novemu koronavirusu AstraZeneca varno in učinkovito. Izvršna direktorica agencije Emer Cooke je danes povedala, da je odbor prišel do jasnega znanstvenega sklepa. "Njegove koristi pri preprečevanju bolezni covid-19 in povezanih tveganj za hospitalizacijo in smrt pretehtajo morebitna tveganja," je po pisanju STA povedala Cookova.

Borut Pahor Janez Janša
Novice Jutri se bo s cepivom AstraZenece cepil slovenski politični vrh

Cepivo ni povezano s povečanjem tveganja za krvne strdke

Kot je še povedala, je odbor prišel tudi do sklepa, da AstraZenecino cepivo ni povezano s splošnim povečanjem tveganja za tromembolične dogodke ali krvne strdke. So pa med preiskavo začeli opažati majhno število primerov redke in nenavadne, a zelo resne motnje strjevanja krvi, kar je sprožilo bolj osredotočen pregled, je poudarila Cookova. "Na podlagi razpoložljivih podatkov in po dnevih podrobnih analiz laboratorijskih rezultatov, kliničnih poročil, poročil obdukcij in dodatnih informacij iz kliničnih preizkusov še vedno ne moremo povsem izključiti povezave med temi redkimi primeri in cepivom," je poudarila.

AstraZeneca | Foto: Reuters Foto: Reuters

Sporočila je, da bodo sprožili dodatno preiskavo teh redkih primerov in dopolnili informacijo o proizvodu. Novo opozorilo v tej informaciji bo usmerilo pozornost na mogoče redke učinke. To bo zdravstvenim delavcem in bolnikom omogočilo, da "bodo preprečili ali omilili kakršnekoli morebitne stranske učinke", je še po pisanju STA povedala Cookova.

Analizo varnosti AstraZenecinega cepiva so opravili, potem ko je več članic EU, med drugim Nemčija, Francija, Italija, Španija, pa tudi Slovenija, prekinilo cepljenje z njim. Za to so se odločile, potem ko so se pri več bolnikih v EU po cepljenju s tem cepivom pojavili krvni strdki. Večina je napovedala, da bo z odločitvijo o morebitnem nadaljevanju počakala na konec analize EMA.

Janez Poklukar
Novice Slovenija bo začasno ustavila cepljenje z AstraZeneco

Nov udarec za AstraZeneco: cepivo ne ščiti pred južnoafriškim sevom

Medtem pa je Južna Afrika nehala cepiti s cepivom proti novemu koronavirusu družbe AstraZenece, saj cepivo glede na ugotovitve znanstvenikov ne ščiti dobro pred tamkajšnjo različico sars-cov-2. Glede na rezultate študije cepivo zagotavlja namreč le 10,4-odstotno zaščito pred južnoafriško različico. V Evropi se medtem danes pričakuje odločitev Evropske agencije za zdravila (EMA) o varnosti cepiva AstraZenece.

AstraZeneca | Foto: Reuters Foto: Reuters Dva odmerka cepiva AstraZenece nista učinkovito zaščitila pred blagim ali srednje težkim potekom bolezni covid-19, ki se je pojavila po okužbi z južnoafriško različico sars-cov-2 B.1.351, je v študiji, ki je bila ta teden objavljena v znanstveni reviji New England Journal of Medicine, zapisal eden od avtorjev raziskave Shabir Madhi.

Do zdaj so verjeli, da cepivo zagotavlja vsaj delno zaščito pred omenjeno različico virusa, ki bi lahko postala dominantna različica novega koronavirusa v svetu, piše STA. V študijo so med junijem in novembrom lani vključili 2.026 prostovoljcev, starih od 18 do 26 let, pri čemer so polovico cepili s placebom, polovico pa s cepivom britansko-švedske družbe AstraZeneca.

V primarni analizi je 23 od 717 oseb, ki so prejele placebo, razvilo blago do srednje težko obliko bolezni covid-19, podobno je bilo tudi pri 19 od 750, ki so prejeli prej omenjeno cepivo. To pomeni 21,9-odstotno učinkovitost, so zapisali v študiji. Med 42, ki so zboleli, pa jih je 39 oziroma 92,9 odstotka zbolelo po okužbi z južnoafriško različico. Torej je v tem primeru učinkovitost 10,4-odstotna, so po poročanju STA poudarili znanstveniki.

Janez Janša
Novice Janša kritičen, ker ni sankcij za podjetje, ki ni dobavilo cepiva
Ne spreglejte